Акценти
Начало / Култура / Изложба живопис представя Крум Данов в Левски

Изложба живопис представя Крум Данов в Левски

НЧ “Георги Парцалев” Левски откри официално изложба живопис на талантливия художник Крум Данов в Художествената галерия в града. Експозицията включва общо 22 маслени платна – пейзажи, натюрморт и портрети, допълва пи арът на Община Левски Любка Христова.

Крум Данов е роден на 28 юли 1940 год. в с. Българене, завършва гимназия в Свищов. Работил е като художник-специалист по рекламата към Кинефикация Плевен в град Левски, а по-късно и като художник в АПК в Левски.

Според специалистите, творецът притежава изключително фин усет за красотата на природата, удивителна чувствителност за духа и движението на микро и макрокосмоса. В живописната атмосфера на “Първият сняг”, “Багрите на залеза”, “Стари къщи”, “Римски мост” и “Река Осъм”, “Ухажване” и “Пред буря” зрителят изпитва усещане за чистота, хармония и естетическа наслада.

“В живописта всичко трябва да е живо, то затова се нарича и “живопис” – това е моят начин, така я разбирам”, казва Крум Данов, който е рисувал повече от 130 пъти Римския мост за приятели и ценители в и извън пределите на страната. Картини на художника притежават частни лица от Канада, САЩ, Франция, Германия, Австрия, Чехия, Русия, Обединените арабски емирства и Япония.

Крум Данов има 10 самостоятелни изложби и участия в общи. Посетил е много от световноизвестните музеи, включително Лувъра, и дори е направил копие на прочутата “Мона Лиза”. И продължава да вярва в доброто, въпреки че днес неговите проявления са оскъдни.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...