Акценти
Начало / Общество / Екипи от Междуведомствената комисия по бедствията идват на оглед в Плевен

Екипи от Междуведомствената комисия по бедствията идват на оглед в Плевен

В понеделник екипи на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии  идват в Плевен, за да окажат съдействие на Община Плевен при огледите на щетите, нанесени от разразилата се вчера стихия над Плевен. Това съобщи на брифинг комисар Емил Маринов, директор на РДПБЗН – Плевен. Лично директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност” – главен комисар Николай Николов, е дал уверение за това.

По предварителен разчет над 2 млн.лв. са щетите, нанесени от бурята в община Плевен, като най-силно е засегнато село Буковлък, където една улица е напълно изровена от пороя и седем къщи са наводнени, уточни арх. Трифон Иванов, вр.из.д.кмет на Плевен. Къщите са обитаеми и се оказва съдействие на пострадалите по-бързо да разчистят пораженията от наводнението, допълни арх. Иванов.

Той посочи, че своевременната намеса на екипите на пожарната, полицията, фирмите за почистване, координирани от Кризисния щаб са успели бързо да се справят с критичната ситуация и само час след оттеглянето на водата е започнало разчистването и отводняването на засегнатите сгради. Основно усилията на екипите бяха насочени към няколкото критични точки в града – в района на пазара, изхода за София и надлеза при завод „Яна”, където водата е достигнала критични нива.

IMG_3103комисар Емил Маринов

Комисар Маринов допълни, че  при надлеза до завод „Мизия” е имало залят  лек автомобил и микробус.  За щастие хората са успели да напуснат превозните средства навреме и от  пожарната са съдействали за изтегляне на автомобилите.

Статистиката от вчерашната буря е: от началото на бедствената ситуация до 13 часа днес има подадени 31 повиквания, от които са обслужени 27. При другите хората сами са преценили, че няма нужда от съдействие на пожарникари, обясни комисар Маринов.  Той подчерта изключително добро взаимодействието с екипите на фирма „Паркстрой”, с която са си  разпределяли повикванията, за да може да се отзоват  навсякъде. С приоритет са били сигналите, при които е имало опасност за човешки живот,  след което са били сигналите за отводняване на обществени и жилищни сгради, за отстраняване на паднали клони и дървета. В оперативния щаб не са постъпвали сигнали за пострадали или изчезнали хора, заяви комисар Емил Маринов.

Областният управител Ралица Добрева изказа благодарност на Кризисния щаб и на всички екипи, участвали в предоляването на кризисната ситуация с разразилата се вчера над Плевен природна стихия. Ралица Добрева подчерта и изключително добрата координация, допринесла за бързото справяне със ситуацията.

Благодарение на тази бърза намеса два часа след бурята  е възстановено движението на тролейбуси,  след като падноло дърво малко преди входа на парк „Кайлъка” е било прекъснало контактната мрежа. Паднали клони са отстранявани почти в целия град

В Кризисния щаб е била обсъждана възможността да се обяви бедствено положение в Плевен, но до това не се стигна благодарение своевременните действия на екипите, каза арх. Трифонов.

Днес от отдел „Екология” и специалисти от фирма „Паркстрой” започват оглед на дърветата, за да се прецени има ли опасни, за да бъдат премахнати или да се изрежат короните им. На местата на двете иглолистни дървета, които бяха изкоренени от бурята – пред Областна управа и Военния клуб, ще бъдат засадени  нови.

За преодоляване на пораженията от бурята от Община Плевен ще търсят съдействие от правителството чрез Междуведомствената комисия за бедствия и аварии още в понеделник.

Припомняме, че за по-малко от час над Плевен се изляха 40 л/кв.м, а скоростта на вятъра достигна до 122 км/ч. Само за половин час улиците се превърнаха в реки, а в някои критични точки водата достигна близо метър.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...