Акценти
Начало / Култура / Днес в Медицински университет-Плевен откриха тържествено учебната година за 160 чуждестранни студенти-първокурсници

Днес в Медицински университет-Плевен откриха тържествено учебната година за 160 чуждестранни студенти-първокурсници

161 чуждестранни студенти първокурсници, приети да се обучават в специалността „Медицина” на английски език, в подготвителен курс и в езиковите курсове на Департамента за езиково и специализирано обучение в Медицински университет-Плевен на официална церемония днес получиха студентските си книжки. Деканът на факултет „Медицина” – доц. Димитър Господинов, връчи на всеки студент и Наръчник на първокурсника, значка с емлбемата на университета и учебната програма.

Това беше част от церемонията по тържественото откриване на учебната година за чуждестранните студенти в Медицински университет Плевен.  Към настоящия момент техният брой е общо 330 от 33 държави: Македония, Гърция, Турция, Великобритания, Франция, Германия, Швеция, Канада, Нигерия, Южна Африка, САЩ, Япония и др.

Сред първокурсиниците най-голям е броят на гражданите на Великобритания – 62, студентите от Турция са 29, 16 – от Гърция; 12 – от Нигерия и по 7 от Индия и Германия, следвани от страни като САЩ, Франция и Израел. Чуждестранните кандидати са разпределени за обучение по следните специалности на университета: 132-ма ще се обучават по специалност „Медицина”, англоезично обучение, за придобиване на професионална квалификация „лекар” във Факултет „Медицина”; 5-ма ще се запишат в специалност „Медицинска сестра” на английски език и 24 в езиковите курсове към Департамента за езиково и специализирано обучение.

Официалното откриване на учебната година се проведе в зала „Амброаз Паре” на Телекомуникационния ендоскопски център. Студенти организираха своеобразно шествие от сградата на Медицинския университет до мястото на церемонията, като начело на шествието знаменосци носеха символите на университета.

Чуждестранните студенти бяха приветствани от ректора на университета – проф. д-р Славчо Томов. Деканското ръководство на Факултета по медицина – доц. Димитър Господинов и доц. Регина Пенкова, също поздравиха първокурсниците. От името на студентите отговор на приветствията направиха Александър Тодоров, председател на Студентския съвет и чуждестранни студенти от горните курсове на обучение. Първокурснички от Великобритания споделиха първите си впечатления от университета и града.

Церемонията завърши с изпълнения на струнен квартет „Гриф” от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...