Акценти
Начало / Здравеопазване / До края на годината Плевен ще има линеен ускорител

До края на годината Плевен ще има линеен ускорител

В рамките на няколко месеца очаквам да стартира процедурата за обществената поръчка за доставката на линейния ускорител и до края на годината Университетската болница в Плевен ще получи високотехнологичната апаратура за лечение на онкологични заболявания. Това съобщи днес в Плевен министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Днес, когато отбелязваме Световния ден за борба с онкологогичните  заболявания, можем да кажем, че имаме концепция за борба с това заболяване, каза още министър Атанасова. Част от тази концепция са осигурените 148 млн.лв. по оперативна програма „Регионално развитие” за оборудване на университетските и на по-големите болници в страната с апаратура за диагностика и лечение на онкологичните заболявания. В рамките на тази програма УМБАЛ – Плевен е една от 13-те болници в страната, която получи 6 млн.500 хил.лв., припомни Атанасова.

Тя подчерта, че сумата, заделена от бюджета за здраве, е най- голямата досега – 3 млрд. 400 млн. лв., разпределени в НЗОК , Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика за подпомагане на социално слаби. През миналатага година здравното министерство е осигурило 16 млн. лв. за капиталови разходи в цялата страна. Капиталовите разходи, които  МЗ направи през 2012 г. са на стойност 16 млн., като Университетската болница в Плевен е получила 600 000 лв. за ремонт на операционния блок в Първа клинична база. Тази година също ще има заделени средства за болницата, обеща министър Атанасова. Тя пожела да види докъде е стигнал ремонтът в операционния блок. Кметът проф. Стойков обясни, че операционните не са ремонтирани от близо 30 години, а в тях годишно се извършват около 4 500 операции.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...