Акценти
Начало / Здравеопазване / Дишали сме по-чист въздух през 2011 год.

Дишали сме по-чист въздух през 2011 год.

През 2011 год. плевенчани са дишали по-чист въздух, това показват данните от годишния доклад за качеството на атмосферния въздух, изготвен от Регионалната здравна инспекция. В град Плевен показателите се следят от автоматична станция, която се намира на ул. “Дойран” №43 и е ситуирана като транспортен пункт с обхват до 10 – 15 метра. Данните, получавани от нея, са представителни по протежението на ул. “Дойран”, която е една от най-натоварените пътни артерии, на границата между източната и западната централни части на града, свързваща северната с южната му част, както и изходите за София и Ловеч.

Автоматичната станция в Плевен контролира следните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици с размер до 10 микрона, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, бензен, полициклични ароматни въглеводороди. Допълнително станцията измерва още два показателя: толуен и параксилен.

Фините прахови частици са фракция на общия суспендиран прах. Вредният здравен ефект се определя от възможността за задържане на повърхността им на физични, химични и биологични фактори, които могат да предизвикат генетични изменения в засегнатите клетки на организма. Повечето от тези фактори предизвикват злокачествени образувания. Основни източници на прах са промишлеността, транспортът, енергетиката и битовото отопление. За град Плевен основен източник на фини прахови частици са инсталациите на твърдо гориво. Причина за завишените нива са ниските комини и специфичните метеорологични условия през зимния сезон, при които се намалява възможността за разсейване на атмосферните замърсители. Нередовното почистване на уличната мрежа също оказва значително влияние върху количеството на регистриран прах. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са особено чувствителни към високи стойности на фини прахови частици.

През 2011 год. не се отчита нарастване на заболяемостта от болести на дихателната система сред населението на област Плевен спрямо 2010 год. Заболяемостта от болести на сърдечно-съдовата система е 83,6 на 10 хиляди население и е намаляла в сравнение с 2010, когато е била 90,7.

През 2011 год. максимална средноденонщна концентрация на фини прахови частици в атмосферния въздух е регистрирана през месец декември – 164,98 мкг/куб.м и е със значитено по-ниски стойности от измерената през месец декември на 2010 год. /279,03 мкг/куб.м/. Средногодишната концентрация през 2011-та също е с по-ниски стойности относно предходната година и е намаляла с около 5%.

През 2011 год. са регистрирани 150 превишения на средноденонощната норма при изискване да не бъде превишавана повече от 35 денонощия в рамките на една календарна година. Тези превишения са с ясно изразен сезонен характер и се дължат на по-широката употреба на твърди горива за отопление в бита през последните години.

Серният диоксид спада към групата на серните оксиди, които се формират при изгаряне на горива с високо сярно съдържание. Източници, свързани с неговото образуване са: топлоелектрическите центра­ли, които използват въглища, нефт, природен газ; черна и цветна металургия; химическа промишленост; добиване и дестилация на нефта; производство на сярна кисели­на и минерални торове и др. За град Плевен основен източник на серен диоксид е “Топлофикация Плевен” ЕАД.

Серният диоксид постъпва в организма чрез респираторната система. Чувствителни групи са децата, възрастните, хората с астма, със сърдечно-съдови заболявания или хронични белодробни заболявания.

За щастие, през 2011 год. в Плевен не са регистрирани превишения на нормите за показателя серен диоксид. Максимална средночасова концентрация на серен диоксид е измерена през месец декември – 100,17 мкг/куб.м. Средногодишната концентрация на серен диоксид в атмосферния въздух през 2011 год. е 8,9 мкг/куб.м. като през годината не е достиган алармен праг за показателя серен диоксид.

Азотният диоксид пък се образува при горивни процеси. Основни източници са моторните превозни средства, топлоелектрическите централи, някои промишлени предприятия, тютюнопушенето. За град Плевен основен източник на азотен диоксид е транспортът. През 2011 год. са измерени по-ниски нива на азотен диоксид в атмосферния въздух в сравнение с предходната година, не е достиган и алармения праг за показателя.

Въглеродният оксид се образува при изгарянето на различни видове горива при недостиг на кислород и е един от най-широко разпространените атмосферни замърсители. Най-голям източник на въглероден оксид е автомобилния транспорт, както е и в Плевен. Въпреки това, през годината не са регистрирани превишения на 8-часовата норма.

През последните години се отчита значително намаляване и на концентрацията на бензен в атмосферния въздух.

Така че свиването на производството и промишлеността в Плевен, макар с негативно икономическо последствие, има и една много добра последица – подобряване на качеството на въздуха, коментираха специалистите от здравната инспеция.

В доклада са отбелязани и мерките, предприети от Община Плевен през 2011 год. за подобряване качеството на атмосферния въздух. Увеличило се е уличното озеленяване и площите с компактна дървесна растителност, създадени са и нови тревни площи. След насърчаване пък на домакинствата за преминаване на отопление с природен газ, са издадени 70 разрешения за строеж на битови сградни газови инсталации и 5 за обществени и промишлени консуматори. Проведена е също медийна кампания за разясняване ефективността на различните отоплителни системи и икономическите ползи от топлоизолирането на жилищата.

Извършва се постоянен контрол на строителни обекти на територията на Плевен за идентифициране на източниците на прахови емисии и възможностите за изнасяне на прах от обслужващите транспортни средства. Непрестанно се следи и за недопускане на разпиляване и изнасяне на прахообразуващи материали извън строителните площадки.

Анализът на данните от Регионалната здравна инспекция Плевен показва, че към 31 декември 2011 год. нивата на контролираните основни показатели за качеството на атмосферния въздух, с изключение на показател фини прахови частици, са под установените норми за опазване на човешкото здраве.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...