Акценти
Начало / Култура / Даряват на читалищни библиотеки 200 броя от новия тритомник на Найден Вълчев

Даряват на читалищни библиотеки 200 броя от новия тритомник на Найден Вълчев

Поетът Найден Вълчев избра Плевен да представи за първи път новия си тритомник. На срещата с почитателите на известния автор късно вчера присъства издателят Иван Гранитски, който съобщи, че 200 броя от тритомника ще бъдат дарени на Регионална библиотека „Христо Смирненски”, на читалищни и училищни  библиотеки в областта със съдействието на депутата Румен Петков.

Поетични творби, създадени след 1951 г. са събрани в първата книга от тритомника. Сред тях са патриотични стихотворения с граждански патос, други – възпяващи красотата на българската природа, както и стихове за „разпадането на нравствените идеали”. Над 150 негови стихотворения са станали популярни песни, сред които е „Една българска роза”, припомни Иван Гранитски. Във втория том са представени есета за срещите на автора с известни български поети и белетристи, а в третия – със световни писатели. Трилогията е една автобиография на Найден Вълчев и биография на неговото време, каза Гранитски.
Към почитателите си Найден Вълчев се обърна с думите, че е преживял две революции през своите 85 години, „което е много за един живот“. Винаги съм се опитвал през това време да направя нещо за хармонията в живота, допълни той.

Найден Вълчев е почетен член на местното дружество на Съюза на българските писатели. Предстоят му поредица от срещи в региона по повод неговата 85-годишинина и издаването на новия му тритомник.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...