Акценти
Начало / Политика / Пет общински организации на СДС подкрепят национален съюз „Единство”

Пет общински организации на СДС подкрепят национален съюз „Единство”

Пет общински организации на СДС в Плевенска област с 50 членове подкрепят създаването на национален съюз „Единство”  към синята партия. Това съобщи днес на пресконференция зам.-председателят на общинското ръководство на СДС – Плевен Иван Илиев.

Решението за учредяване на този национален съюз е взето на семинар на сините, провел се на 20 октомври под егидата на фондация „Конрад Аденауер”. „Съюз  „Единство” се създаде като форма за натиск върху ръководството на СДС  и като послание към ръководството на ДСБ да седнат на масата и да потърсят възможности за общо явяване  на предстоящите избори каквото е желанието на болшинството от членовете и симпатизантите на двете формации”, обяви Иван Илиев и допълни, че идеята е двете ръководства да помислят за нов десен проект, а защо не и за възстановяване на Синята коалиция като обединение и на други десни партии.

За да бъде легитимиран  национален съюз „Единство”, който е създаден съобразно устава на СДС, е нужно съгласието на Националния съвет на сините. На 6 ноември той ще проведе свое заседание и тогава ще стане ясно дали ръководството ще одобри създаването му.

За да бъде съюзът легитимен, е необходимо участието най-малко на 300 членове от 30 общински организации. Подкрепата, която вече има в Плевенски регион, дава надежда на сините, че съюзът ще получи необходимата подкрепа и на национално ниво. От Благоевград и Велико Търново вече са заявили подкрепата си.

Ако бъде отхвърлено създаването на национален съюз „Единство”, не е изключено да се предизвика извънредна Национална конференция, заяви общинският секретар на СДС – Плевен – Стефан Ганев. „Ще правим бавни и последователни  стъпки, за да принудим сегашните ръководства на СДС и ДСБ да преразгледат  решенията си за разваляне на Синята коалиция и да се търси формат за  обединяване на дясното пространство с примвличане на нови субекти”, поясни Стефан Ганев. Той беше категоричен, че при явяване поотделно на предстоящите избори  има опасност  нито една от двете партии да не попадне в следващия парламет.  „Това ще  налее вода в мелницата  на  ГЕРБ и на новосъздадената партия на Меглена Кунева и разчиства пътя на БСП към властта”, заяви Ганев.

В подкрепа на създаване на съюз „Единство” и на целите, които той си поставя се изказа и Йордан Децов, областен координатор на ДСБ в Плевен. Той коментира, че това, което се случва с десните партии в момента в страната, е опит за унищожаване на автентичното дясно, което вече е факт в цяла Източна Европа. „Всички десни партии, които изнесоха битката на прехода, успяха да ги ликвидират”, заяви Децов.

На снимката: Иван Илиев – зам.-председател на СДС – Плевен, Стефан Ганев – общински секретар на СДС – Плевен, Йордан Децов – областен координатор на ДСБ – Плевен /от ляво надясно/

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...