Акценти
Начало / Общество / Откриха барелеф на Стамболийски в едноименната гимназия в Плевен

Откриха барелеф на Стамболийски в едноименната гимназия в Плевен

В навечерието на Деня на народните будители Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Плевен получи много ценно дарение от художника Иван Атанасов – барелеф на патрона си Александър Стамболийски. Предложението за това е отправил самият автор преди време, а сега вече намерението е изпълнено.

“Истината е, че много отдавна ние искахме да имаме нещо, което да показва самоличността ни. През 2003 год. випускът, който завърши, дари плоча, която е монтирана на входа на училището, но сега барелефът ни дава вече основание да смятаме, че хора и от обществеността, и от културата имат отношение към училищата и образованието”, сподели директорът Бисерка Илиева. Според нея самите ученици са били много приятно изненадани, защото са видели, че дарителството в България, в Плевен, има своето място. А това е принос за тяхното възпитание, както и показва отношение към самите ученици. Бисерка Илиева пое ангажимент като директор дарението да се опази и всички да се отнасят отговорно и достойно към това, което имат.

Авторът на барелефа – скулпторът Иван Атанасов обясни, че е работил по него два месеца. Мраморната плоча, на която е поставен образът, е с размери 60х90 сантиметра. “Стремил съм се да се доближа характера на този велик българин, това е моя интерпретация на образа. Той е министър с качества, направил много за България, и заслужава почит”, каза още авторът.

Това не е първото дарение, което той прави на плевенско училище. През месец май 2010 год. Иван Атанасов дари барелеф на Христо Бояджиев, който беше монтиран на сградата на едноименната Професионална гимназия по облекло и текстил в Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...