Акценти
Начало / Здравеопазване / Дариха зъбни протези на 90 възрастни жени и мъже

Дариха зъбни протези на 90 възрастни жени и мъже

90 възрастни жени и мъже от плевенските села Гривица и Върбица вече ще могат да се хранят нормално, след като от фондация „Св. Иван Рилски” им дариха зъбни протези. 20 от тях вече са сложени, а останалите 60 са поръчани, уточни д-р Елиза Георгиева, съучредител на фондацията.

Възрастните хора са пациенти на мобилния стоматологичен кабинет на фондация „Св. Иван Рилски”, който започна работа през месец май и по график обслужва селата в областта. След като двамата стоматолози – д-р Поля Петева и д-р Толя Найденова, приключат работа с пациентите си в Гривица и Върбица, ще продължат по график посещенията си с мобилния кабинет. Те вече са започнали прегледи и в селата Подем и Ясен. Следващите пациенти на д-р Петева и д-р Найденова ще са от село Рибен.

Стоматологичната помощ се осъществява по Здравната каса, а фондация „Св. Иван Рилски” осигурява безплатни зъбни протези на нуждаещите се възрастни хора.  Средствата за закупуването им са събрани по време на пролетния благотворителен бал, който фондацията организира на 22 март. Тогава бяха събрани близо 16 хил. лв. За съжаление те не са достатъчни да покрият нуждата от зъбни протези за хората от селата, съобщи д-р Елиза Георгиева и апелира за благотворителност в помощ на нуждаещите се от зъбно протезиране възрастни хора.

Цената на комплект протези е 440 лв., а само горан или долна протеза – 220 лв. Което означава, че събраната сума вече е изчерпана само за нуждаещите се от Гривица и Върбица.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...