Акценти
Начало / Здравеопазване / Грипът още не е „нагазил” Плевен

Грипът още не е „нагазил” Плевен

д-р Бонеслав Бонев

През последната седмица от Регионалната здравна инспекция в Плевен отчитат заболеваемост от остри респираторни инфекции  в областта малко над средната за страната, съобщи днес на пресконференция епидемиологът д-р Бонеслав Бонев. Отчетената заболеваемост е 83.34 на 10 000, при средна за страната почти 67 на 10 000. Това нарежда нашата област на четвърто място след София област, Монтана и Шумен.

До този момент в региона намяме изолиран грипен вирус, обясни д-р Бонев. От последно изпратените за анализ в София четири проби, няма положителни за грипен вирус. Обичайно в нашия регион заболяванията от грип достигат  пикови стойности в края на януари и през месец февруари, допълни още д-р Бонев. Очакванията са с възобновяване на учебните занятия след дългата коледна ваканция на учениците да се отчете по-бързо увеличаване на случаите на респираторни инфекции и грип, стана ясно на пресконференцията.

От РЗИ обясниха, че личните лекари и лечебните заведения в региона са обезпечени с необходимите количества противогрипни препарати. Доставени са допълнително 600 броя от препарата Тамифлу и 480 от Реленца.  Съветът на епидемиолозите е при първи симптоми за грип да се търси личният лекар, за да бъде поставена своевременно диагноза и да започне лечение с противогрипни препарати. Те са ефективни единствено, ако бъдат приложени още при първите симптоми на заболяването, подчрта д-р Бонев. Препаратите са безплатни и се предписват по преценка на общопрактикуващи лекар.

През последните няколко години се отчита лек спад в броя на хората, които са си поставили противогрипна ваксина, обърна внимание  директорът на РЗИ – Плевен д-р Гарев. Една от причините е, че ваксините са скъпи и фармацевтите ограничават доставката им, за да бъдат сигурни, че ще бъдат изкупени.  Но д-р Гарев отчете, че в РЗИ са се ваксинирали приблизително същият  брой хора, колкото и през предходната година – близо 200. Целта е до 2017 г. с противогрипна ваксина в страната да бъде обхванато 45% от населението, каза той.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...