Акценти
Начало / Здравеопазване / Грипът е далече от Плевен

Грипът е далече от Плевен

Далеч под опасните за здравето са стойностите на заболяемост от грип и остри респираторни заболявания в Плевен през последната седмица, съобщи д-р Бонеслав Бонев от Регионалната здравна инспекция.

Средно заболяемостта за страната от респираторни заболявания е 103.9 на 10 хиляди население, а в Плевен тя е 81,65 – дори под средната. С най-висока заболяемост за предходната седмица е Хасково – със 170 на 10 хиляди население, следвано от Стара Загора, Пазарджик, Русе, София. Д-р Бонев уточни, че за да се говори за висока заболяемост в Плевенска област регистрираните случаи трябва да са 191, а заболяемостта трябва да е 179 – т.е. близо два пъти повече от тази в момента. „За да обявим епидемия, заболяемостта трябва да е 294.8 или случаите от наблюдаваните 9 практики на лични лекари да станат общо 314 – далече под тези цифри сме в момента”, допълни д-р Бонев.

Носогърлени проби вече са взимани в страната в регионите с по-висока заболяемост. Изолирани са две положителни проби за грипен вирус тип А и три – за тип Б. Щамовете са включени в противогрипната ваксина, така че хората, които са се ваксинирали трябва да са по-спокойни, коментираха специалистите. Тези, които не са, трябва да подкрепят имунитета си и да спазват безопасно за здравето поведение.

Оперативното бюро и план за действие при грип в региона са актуализирани. В Регионалната здравна инспекция има и достатъчно антивирусни препарати. Миналата седмица са получени допълнително 192 опаковки „Реленца“, от които има още 600 опаковки от предходната година, и 1 320 дози „Тамифлу“. Те ще бъдат раздадени на общопрактикуващи лекари. От Министерство на здравеопазването е получено и писмо, с което РЗИ има задължение да събира ежеседмично информация от лечебните заведения за болнична помощ за хоспитализираните случаи на грип, усложненията и евентуални смъртни случаи.

В тази връзка д-р Бонеслав Бонев съобщи, че миналата зима – в периода от ноември 2011 до март 2012 година, регистрираните в Плевенска област заболявания от пневмонии и бронхопневмонии са 607, други усложнения – 173. След прекарана остра вирусна инфекция в този период са починали 7 души. В Университетската многопрофилна болница са лекувани 549 пациенти с усложнения. Най-много от тях са бронхопневмониите – 384, по два са отитите и вирусните менингити, след вирусна инфекция един от пациентите е развил менингоенцефалит, останалите 160 души са били с други усложнения.

Специалистите коментираха още, че в зависимост от това къде организмът е най-податлив, вирусът атакува именно там. Обикновено след вируса настъпва „дремеща” бактериална инфекция, която след спадане на имунитета се активизира и поразява най-слабото място в организма.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...