Акценти
Начало / Култура / В училищата са разкрити 28 подготвителни групи за прием на 5-годишни

В училищата са разкрити 28 подготвителни групи за прием на 5-годишни

Общо 28 са разкритите подготвителни групи в училищата в област Плевен, които от тази есен ще приемат за задължителна предучилищна подготовка 5 и 6-годишни деца. Съгласно изискванията на Закона за народната просвета от тази година предучилищната подготовка за всички 5-годишни деца е задължителна. Като родителите сами избират дали ще запишат 5-годишното си дете в предучилищна група в училище или в детска градина.  Само в едно училище в областта – СОУ „Св.св. Кирил и Методий” в Пордим е осигурено целодневна организация на обучението за най-малките, научихме от Маруся Додова, старши експерт по предучилищно възпитание в Регионалния инспекторат по образованието – Плевен. Във всички останали училища обучението ще е полудневно.

Тази година 1977 са записаните 5-годишни деца, като 115 от тях ще посещават групи в училищата. Общият брой на 6-годишните е 2 187 и 369 са записаните за училищна подготвителна. По-големият брой деца, подлежащи на задължителна подготовка, ще продължат да посещават детските градини.

Маруся Додова уточни, че това не е окончателната бройка и обичайно последните дни преди началото на учебната година леко се увеличават записаните.

„Разчитаме на пълен обхват на 5 и 6-годишните деца. Родители, които все още не са подали заявления, а децата им подлежат на задължителната предучилищна подготовка, ще бъдат помолени да направят това. Целта е тези деца да придобият минимума обем от умения, знания и компетенции, за да са подготвени да тръгнат на училище”, обясни Маруся Додова.

В детските градини и подготвителните училищни групи вече са получили всички необходими учебни помагала, казаха от РИО – Плевен. Всяко дете ще получи безплатно чисто нов комплект, тъй като помагалата се използват само една година.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...