Акценти
Начало / Икономика / Започна рехабилитация на 26 км път в област Плевен

Започна рехабилитация на 26 км път в област Плевен

В центъра на с. Българене днес стартира рехабилитацията на близо 26 км третокласна и второкласна пътна инфраструктура в област Плевен. Това беше обявено на специална пресконференция от областния управител Иван Новкиришки, шефът на Областно пътно управление Плевен инж. Ивайло Денчев и инж. Бисер Йорданов, ръководител на проекта по Лот 34.

Проектът “Лот 34 Рехабилитация и реконструкция на път III-3002 Българене – Стежерово – Божурлук от км 0+000 до км 20+624.75 и път II-13 – Граница Враца – Кнежа от км 67+300 до км 72+194, област Плевен” се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие /ЕФРР/ и републиканския бюджет. Общата стойност на проекта е 13 387 253.80 лв., от които съфинансирането от страна на ЕФРР е 11 379 165.73 лв.

Дължината на трасето по първия участък е 20,625 км и е главна инфраструктурна връзка на община Левски с областите Плевен и Велико Търново. Вторият участък – от Кнежа до границата с област Враца, е с дължина 4,894 км. В участъците не е извършван основен ремонт от момента на тяхното построяване в средата на 80-те години на миналия век, срокът за тяхната рехабилитация е 90 дни.

Според областния управител Иван Новкиришки стартира рехабилитация на най-лошия участък в Плевенска област от републиканската пътна мрежа, а пътят е изключително важен, защото е до Ореш и прави връзка със Свищов. Освен икономически и ресурсен център, в града има също университет и ферибот.

Инж. Бисер Йорданов поясни и какви строително-монтажни дейности ще бъдат изпълнени по проекта. Предвижда се ремонтиране на старите водостоци и изграждане на нови, изграждане на облицовани земни окопи. По отношение на пътната конструкция ще се прилага технологията на студеното рециклиране, която е по-бързо изпълнима, икономически по-изгодна и е по-чиста от екологична гледна точка. Новото тук е, че с тази технология се използват изцяло самите пластове на съществуващата пътна конструкция без да е необходимо тяхното премахване и правене на изкопи. Рециклирането позволява съществуващите материали, след като се рециклират и се добави свързващо вещество, да останат в пътната конструкция. Строително-монтажните работи включват още рехабилитация на износващите пластове на моста на река Осъм, възстановяване на хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация.

Инж. Йорданов уточни още, че ако атмосферните условия не позволяват да се извършва ремонт на участъците, дейностите по изпълнение на обектите ще бъдат замразени докато настъпи подобрение на времето. За да не се разруши пък направеното до тогава, ще се направи т.нар. консервация, която е нужна, за да издържи обектът през зимата.

Изпълнител на обекта е “Пътни строежи – Велико Търново”АД. Стойността на договора за строително-монтажните работи е 12 709 633.80 лева с ДДС. Строителният надзор ще осъществи “Три Ес” ЕООД като договорът с дружеството е за 384 132 лева с ДДС.

Областният управител на Плевенска област Иван Новкиришки допълни още, че в рамките на последните две години са въведени в експолатация и са  рехабилитирани 9-10 участъка от републиканската пътна мрежа като интервенции има в почти всяка една община. Общо 161 км са рехабилитирани или предстоят да бъдат от общо 800 км републиканска пътна мрежа в аспекта на около 77-78 млн лв. Източниците на финансиране са ОП “Регионално развитие”, програма ФАР, Транс-гранично сътрудничество, което позволява в следващи периоди да се насочат средствата за текущи ремонти по другите републикански отсечки.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...