Акценти
Начало / Култура / В празничната седмица – изложби, концерти, мода и „Спортист на годината”

В празничната седмица – изложби, концерти, мода и „Спортист на годината”

мавзолей

В седмицата, в която Плевен ще отбележи 136 години от освобождението си, в културния афиш на Община Плевен са включени разнообразни прояви.

Днес Военноисторическите музеи ще открият две изложби. Едната е на открито и ще бъде експонирана на оградата на къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” и ще представи новопостъпили материали във фонда на музеите по проект „Слава-памет”.

Втората изложба ще бъде представена от 11 часа в Панорама „Плевенска епопея”. Тя ще запознае посетителите с оръжията на Плевенската епопея 1877 г.

Също днес, от 17 часа в зала „Катя Попова” ще започне  Празник на възрожденската и патриотична песен.

На 10 декември тържествения ритуал по повод Деня на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото Освобождение и 136-та годишнина от Плевенската епопея ще започне в 11 часа на площад „Възраждане”. В началото ще бъде отслужена панихида пред вечния огън на Мавзолея, след което ще бъдат поднесени венци на признателност.

Празничен концерт за Десети декември е с начало 12 часа. На сцената на Драматичен театър „Иван Радоев” ще се представи Плевенска филхармония и Общински хор „Гена Димитрова” със солисти Елена Баръмова и Даниел Дамянов. В програмата са включени произведения от Й. Щраус, Дж. Верди, Ж. Бизе, Дж. Пучини, П. Хаджиев и др. Водещ  на концерта ще е Августина Серафимова

По повод 136 години от Освобождението на Плевен група художници от нашия град ще открият изложбата „Материя, живот, съзнание”  в Доходното здание в Русе. Наскоро същата изложба гостува в сградата на Европейската комисия в София.

В четвъртък, 12 декември в ХГ „Колекция Светлин Русев” поетичен рецитал ще изнесе Венета Николова. Началото е от 16.30 часа.

Традиционната церемония за обявяване на Спортист на годината на Плевен ще се проведе на 13 декември, петък, от 11 часа в Актовата зала на Община Плевен. Плакети и грамоти ще бъдат връчени на спортист на годината, отбор на годината, треньор на годината и за най-перспективен млад състезател.

В събота от 11 часа в ХГ „Колекция Светлин Русев” е Коледния концерт на Школата по пиано на Милена Спасова.

Празничната седмица ще завърши с 57-то издание на Парад на модата, което се провежда  под патронажа на кмета на Община Плевен – проф. д-р Димитър Стойков.Участват дизайнери и модни къщи от Плевен, София и Варна. Модният спектакъл ще е в неделя, от 19 часа в Драматичен театър „Иван Радоев”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...