Акценти
Начало / Образование / Плевенски математици спечелиха национална награда с машина за верижни реакции

Плевенски математици спечелиха национална награда с машина за верижни реакции

CHAIN_REACTION_logo_500px

Плевенски ученици от Математическата гимназия „Гео Милев” спечелиха награда с машина за верижни реакции от национален конкурс. Плевенският отбор е от 5 души – Борис Стефанов, Христиана Андреева, Кристиян Георгиев, Стефан Гаджалов и Ралица Димитрова, и с ръководител учителката по химия Калинка Бенова. В момента изобретателите пътуват за София, за да си получат наградата. Те спечелиха приза на публиката, която гласува онлайн за тяхното изобретение. Награждаването ще се състои в Националния природонаучен музей в столицата в 11 часа днес, а наградата за творческата мисъл на младите плевенски учени е МР3-плейър за всеки.

Регламентът на конкурса изискваше да се разработи машина за верижни реакции, която да включва 10 елемента – 3 от тях са химични. След като се стартира машината, всички последващи реакции трябва да се задействат верижно без човешка намеса. Изобретенията на 9-те участващи отбора от страната са заснети и видеоклиповете са качени на интернет сайта на конкурса за средношколци. Гласуването беше онлайн.

Машината „Chain Reaction“ е специално устройство, направено от материали от ежедневието, в която се редуват физични и химични реакции. Например търкаляща се топка бута домино, наредено в редица, което преобръща чаша сол, която пада в съд, пълен с вода и тъй като солената вода е проводник на електричество, светва LED лампа и т. н.

Сред организаторите на атрактивното състезание са СУ „Св. Климент Охридски“, Българската академия на науките, Съюзът на учините в България, Съюзът на химиците в България и др.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...