Акценти
Начало / Здравеопазване / В плевенската Клиника по психиатрия лекуват и англичанки

В плевенската Клиника по психиатрия лекуват и англичанки

lekar51823

В плевенската Клиника по психиатрия – жени, лекуват и англичанки, научи репортер на infopleven. Едната пациентка е от Плевен, а другата – от Ловеч, уточни психиатърът д-р Георги Георгиев, завеждащ на Клиниката. Те са сред многото си сънародници, закупили български имоти в региона. Останалите пациентки на лечебното заведение са от Плевенкско, Свищов, Търново, Врачанско, Троян, Шумен, София, дори от Южна България. Болничното заведение може да приеме до 25 пациенти. Няма ограничения за техния престой, нито по отношение на изписаните мадикаменти, поясни д-р Георгиев. За сравнение той посоч, че в САЩ, например, изписват по-малко медикаменти, отколкото у нас. Психиатрите работят с такива лекарства, каквито се използват в целия свят.

Високият процент рехоспитализации продължава да е сред основните проблеми на Клиниката по психиатрия, както и за всички останали сходни заведения в страната, не скри д-р Георгиев. Проблемът идва от там, че след изписването от стационара здравнонеосигурените пациенти си отиват вкъщи и спират да си пият лекарствата, тъй като нямат средства, за да си ги купят. Така спира лечението им, което трябва да продължи в амбулаторни условия 1-2 години, състоянието им се влошава и те отново се връщат в Клиниката. Сред медикаментите за лечение има такива, които са стотици левове, а повечето здравнонеосигурени пациенти са с лош социален статус и омагьосаният кръг се затваря, сочи практиката на д-р Георгиев, който сподели, че назад във времето не е виждал свои пациенти до кофите за смет, но вече се натъква и на такива.

Психиатричните клиники в страната се финансират от бюджета на Министерството на здравеопазването и нямат отношения със Здравната каса, припомни д-р Георгиев. И добави, че след изписването си от стационара Здравната каса поема процент от цената на медикаментите на здравноосигурените пациенти. За шизофрениците касата реимбурсира лекарствата на 100%.

Друг проблем в психиатричната помощ са ниските заплати на лекарите. В Плевенската клиника средното трудово възнаграждение за лекар е около 550 лв., информираха от лечебното заведение. Това определя и текучеството на кадри. Психиатрите и медицинските сестри от клиниката са обнадеждени от информацията, която сподели преди месец министърът на здравеопазването Таня Андреева, че следващата година може да се случи реконструкция на всички психиатрични клиники и увеличаване на заплащането с 20%. По отношение на битовите условия в плевенската Клиника по психиатрия работещите там отчитат, че те са едни от най-комфортните в страната.

Снимка: Интернет

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...