Акценти
Начало / Крими / Телефонни измамници измъкнаха 1 400 евро от доверчива плевенчанка, действат по променен сценарий

Телефонни измамници измъкнаха 1 400 евро от доверчива плевенчанка, действат по променен сценарий

Пострадалата 67-годишна жена от Плевен е подала сигнал за измамата на 10 октомври в Първо РУП – Плевен. Жената етелефонни измамници съобщила, че същия ден около 11 часа на домашния й телефон се обадил мъж,  представил се за сина й Чавдар, който живее в Америка. Мъжът  казал, че изпраща пакет с документи и парична сума от 20 000 долара. За целта е необходимо да бъде предадена парична сума в размер на 1400 евро на Дончо Иванов, който ще дойде да ги вземе и ще донесе колета. Около 13 часа до входа на Военна болница – Плевен плевенчанката е предала сумата от 1400 евро на непознат. По случая продължава работа полицейски инспектор.

Във връзка със зачестилите през последните дни случаи на извършени телефонни измами, от полицията отново напомнят на хората да бъдат особено внимателни и предпазливи. Телефонните измамници са изключително изобретателни, с тренирани психологически умения, като по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да ги манипулират.

Напоследък в Плевен е използван нов сценарий – измамниците искат пари от възрастни хора за получаване на колетни пратки, предупреждават полицаите..
Съветът към гражданите е, ако им бъде отправена подобна “оферта”, да не се доверяват само на телефонно обаждане. Да разпитат за имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с близките си, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не предават пари. Да не споделят каквато и да било конфиденциална информация или да предават документи на обаждащи се без установена със сигурност самоличност.
Не се доверявайте и не давайте пари на непознати хора. При всяко съмнение, търсете помощ от полицията на телефон 112.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...