Акценти
Начало / Общество / Вандали режат с ножовки детски люлки, така че да не личи

Вандали режат с ножовки детски люлки, така че да не личи

детски площадки

През последните две седмици детските площадки в Плевен, изградени с евросредства, са обект на вандалски посегателства, алармираха днес от Община Плевен. Металните части на детските люлки се режат с ножовка, развиват се болтове, унищожава се специалната противоударна настилка. За нас това е преднамерено, вандалско изпълнение, тъй като съоръженията се повреждат така, че да не се забелязва и могат да пострадат деца, предупреди Павлина Тодорова, началник на отдел „Екология” в Община Плевен.

Всичките 62  детски площадки в града се поддържат от фирма „Паркстрой” и нейни служители всеки ден възстановяват различни щети по тях. За една година Община Плевен е  отделила толкова средства за възстановяване умишлени щети по тези съоръжения, колкото биха били достатъчни за изграждането на една нова детска площадка, каза Тодорова. Като само за последните два месеца Общината е платила 15 000 лв. за ремонти.  А за изграждането на една нова детска площадка са необходими между 50 и 60 000 лв.

детски люлки

За да се предотврати целенасоченото съсипване, от тази нощ  служители на Общинския инспекторат  дават дежурства на детските площадки, като вниманието е съсредоточено върху петте, изградени с евросредства, обясни Николай Георгиев, началник на Общинския инспекторат в Плевен. Инспекторите ще разчитат и на помощ от полицията. От Общината вече са изпратили официално писмо за оказване на съдействие.

Служителите на инспектората ще охраняват от 18 до 22 часа, когато излизат патрулите на районните полицейски управления в града. Според Георгиев, посегателствата стават именно между 18 и 22 часа, но досега в Общината не е постъпил  нито един сигнал от граждани за унищожаване на съоръженията.

Затова апелираме към гражданите да не бъдат пасивни и да сигнализират, ако забележат нещо нередно около детските площадки, призова Тодорова.

За да бъдат опазени съоръженията, от Общината ще осигурят видеонаблюдение. Докато то бъде монтирано, ще се разчита на жива охрана.

Въпреки това ПавлинаТодорова се обърна с молба към родителите винаги да проверяват съоръженията, преди да пуснат децата си да играят на тях.

Не можем да гарантираме, че при тези масирани вандалски атаки, които стават нощем, сутрин служителите на Общинския инспекторат ще са успели да проверят всяка една от площадките в града, предупреди Тодорова.

Тя се срещна днес с журналисти на една от детските площадки, изградена на ул. „Карлово” по европроект на Община Плевен, и неподмината от вандалските атаки. Тодорова показа срязаната с ножовка друсалка, прерязаните предпазни лостове на люлките и развитите им болтове. А беседката на площадката вече сме ремонтирали n-пъти, като само за един месец за ремонтите й Общината е дала над 400 лв., каза Тодорова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Хванете един, осъдете баща му да плати разходите, ако няма пари му конфискувайте апартамента, и дотам!