Акценти
Начало / Култура / „В началото бе музика” – книга-посвещение, книга-симфония, представи поетесата Елена Вълкова

„В началото бе музика” – книга-посвещение, книга-симфония, представи поетесата Елена Вълкова

Елена Вълкова

С музикално-поетична композиция поетесата Елена Вълкова представи вчера в галерия „Колекция Светлин Русев” новата си книга „В началото бе музика”.  „Стиховете в нея са поднесени така, че да прозвучат като едно цялостно музикално произведение, предназначено за всички хора – онези, които обичат изкуството и онези, които го сътворяват. Основната тема е за съдбата на редовия музикант и тя се преплита и доизгражда, във всяка от частите на книгата, с темите за любовта и смъртта, семейството на хората на духа в условията на растяща бездуховност, ударите на съдбата, покаянието и вярата в силата на единоезичието, изразено чрез единението на музиката и словото”, каза при представянето на книгата поетесата Татяна Любенова.

Елена Вълкова е посветила книгата на съпруга си Страхил Вълков, който бе цигулар. Но тя е и за техните деца – синът, дъщерята, внучката, които също са цигулари.

„В началото бе музика” е  композирана и изпълнена като поетичен еквивалент на една симфония. Четирите й части са отделени една от друга с по едно мото от стихове на великия полски поет Ян Твардовски. В книгата са включени стихове, писани през годините, обединени от общата тема – за хората на изкуството, оцеляващи трудно в трудния ни делник.

При представянето на стихосбирката прозвучаха изпълнения на сина на Елена Вълкова – цигуларят Чавдар Вълков и пианистката Магдалена Начева.

Елена Вълкова стихосбирка

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...