Акценти
Начало / Любопитно / В Дом „Каfе” посрещат душата с прегръдка и ти предоставят безвремие

В Дом „Каfе” посрещат душата с прегръдка и ти предоставят безвремие

DSCN3160

В Дом „Каfе” в Плевен посрещат душата с прегръдка и ти предоставят безвремие. Тук има всичко – дух, атмосфера, кафе и други питиета, стара къща, реновирана и оживотворена с усещането за същността на нещата, книги, пиано, огромна веранда с хамак, прекрасен двор със зелена морава, където може да седнеш, легнеш, четеш, съзерцаваш, да се изразяваш, да комуникираш или просто да си себе си.

Сътворителките на този Дом за душата, но без табела и определения, защото го ограничават, са двете млади плевенчанки Гергана Бочева и Даниела Пенова. Първата завършва английска филология и пи ар и живее във въртележката на столицата не малко време. Втората е дипломиран дизайнер, също познала шеметния ритъм на София. Срещат се в родния Плевен, където ги връщат малките им деца. И без да се познават, откриват, че са си близки чрез общата си мечта – да създадат място за душата, но без обозначения, предварителни представи и стандарти. Рожбата им се ражда за 9 месеца, като всеки човек. Синята къща, както изглежда отвън, няма обозначения. Има звънец, като на всеки дом. Защото тук човекът води човека. И всеки е посрещнат с прегръдка, за да се почувства добре дошъл, за да остави душата си да се потопи в безвремието, което е истинската реалност, а не измисленото човешко време.

Недобронамереността остава зад портата на това живо пространство. Тя няма шанс да я прекрачи, защото за нея няма нищо там,, споделят момичетата. Добронамереността, позитивизмът, човешката топлина и нестихващият творчески заряд обаче са добре дошли.

DSCN3098

В „Сътворителницата” на Домчето, както галено го наричат създателките му, се случват какви ли не неща. Тук се прожектират филми на екран, а зрителите с чаша вино в ръка съпреживяват. Случванията са ежедневни – вечер на струните, движена от китариста Ники Михайлов, руска вечер, в която няма как да не присъства Достоевски, фоторазкази, споделени мисли на глас, пърформанси, неделята е запазен ден за децата, които създават кукли и хапват мекички, слушат приказки или творят по друг начин. Всеки е свободен да изрази и сподели таланта си – огромната веранда е прекрасно място за рисуване, снимане, а гледката, която се разкрива от висотата на синята къща към града, е неописуема. Дом „Каfе” се изплъзва от шаблоните на снек-бара, пиано-бара, караоке клуба, библиотеката, читалището, артцентъра, галерията, ателието, дискусионния клуб, защото той е много повече от това. И както казват създателите му, които го откриха неформално с „Бал без маски”, „достатъчно е да нахлузиш едни честни чехли и да си ТИ”.

DSCN3106

Дом „Каfе” е сътворен от Фондация „Диря”, която създават Гергана и Даниела. В него са инвестирали собствени средства и усилия. В бъдеще обаче подобни пространства на духа и душата ще бъдат създадени и в други точки на България – те ще са коренно различни, но със сходно предназначение. За момента е ясно само, че Дом „Каfе” ще гостува на морето, както и в Родопите. Освен това Фондация „Диря” ще работи за възраждането на лятното кино на открито, за да пулсира животът в този град и топлината в него да измести студа.

Скоро ще стартира и новата идея на Гергана – да залепи бяло табло на стената към улицата с мото „Доброто в мен”, като първото споделяне по темата ще е нейно. Минувачите ще имат възможност да впишат своите мисли, ако имат такава потребност. Таблото ще остане там, докато се запълни, а след това ще стане част от уникалния интериор на Дом „Каfе”.

DSCN3108.JPG1

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...

9 коментари

  1. Илка Петкова

    Все си мислех, че в този град няма какво прекрасно да се случи. Вече съм в плен на тази хубава идея, сътворена от млади инициативни хора. Чудесно! Исками се и аз да нахлузя едни чехли в този уютен и светъл дом.

  2. Дамянова

    Къде се намира и как може да се посети ?

    • Николайка Цонева

      Това е прекрасно което сте направили.Къде се намира ?Много бих искала да посетя Дом „Кафе“.
      Поздрави:Ники

    • От ляво на училище “ Единство“ по баирчето, по стълбичките, 10 крачки в дясно и звъните на звънеца на синята къща 🙂

  3. Благовеста

    Мислех си, че родният ми град умира бавно…Толкова трудно се намират духовни съмишленици. Нека успехът и радостта са ваши постоянни спътници, момичета. Браво!

  4. Това е просто невероятно, къде се намира това съкровище 🙂 Преди време си говорихме с моя приятелка, вдъхновена от нещо подобно в София, колко ще е хубаво да направим такова място и в Плевен. Е, не сме ние, но аплодисменти за дамите и ще очаквам таблото на стената, за да напиша нещо. Успех 🙂

    • От ляво на училище ” Единство” по баирчето, по стълбичките, 10 крачки в дясно и звъните на звънеца на синята къща 🙂

  5. Дани, страхотна статия. Браво!

  6. Не отдавна се потопих в магията на това прекрасно място уж случайно, но май не съвсем. Влязох “боса” но душата ми не пожела да обуе и чехли дори. Пленена и дишаща – това съм аз дни след като вече зная къде ще ме отведе тя пак когато ѝ се прииска да потича….

    Този град има нужда от Дом като този. Благодаря, че ви има!