Акценти
Начало / Здравеопазване / В горните класове да има часове за повишаване здравната култура на учениците

В горните класове да има часове за повишаване здравната култура на учениците

За въвеждане на програма за повишаване информираността на учениците от 11 и 12 клас относно профилактиката на раковите заболявания и в частност на рака на гърдата  ще настояват от фондация „Св. Иван Рилски” – Плевен. Около тази идея се обединиха участниците в кръгла маса по проблемите на рака на гърдата, която се проведе днес в Плевен. Форумът е организиран от Бизнес  лейди клуб – Плевен и е част от националната кампанията „Ангели срещу рака на гърдата”.

Подобни кръгли маси днес се провеждат в почти всички по-големи градове на страната, като основната им  цел е да повишат здравната култура на обществото по отношение на информираност, превенция и лечение на болестта – рак на гърдата и преодоляване на психологическите и физическите травми от нея, каза при откриването на форума в Плевен д-р Елиза Георгиева, управител на фондация „Св. Иван Рилски” и учредител на Бизнес лейди клуб в Плевен.

По време на форума беше подчертано, че не случайно той се провежда точно в Деня на християнското семейство. Нашата цел е да се дискутира как семейството приема, помага и влияе върху засегнатите от карцином на гърдата жени, обясни Петя Василева от Бизнес лейди клуб – Плевен.

Според психолога Илиян Илиев от фондация „Св. Иван Рилски”, това е изключително важно за жената, за да се справи тя по-лесно със заболяването. Той обясни, че във фондацията се провежда специално обучение на близките на жени с карцином. Освен  психологическата работа с пациентките, претърпели операция.

Според статистиката ежедневно 75 българи се разболяват от рак. Годишно 15 000-17 000 умират, а над половин милион българи са ангажирани с това заболяване. Всяка година с 2% се увеличават заболелите от рак, като за лечението на засегнатите годишно са необходими над 200 млн. лв.

Тази статистика може да бъде променена с повишаване здравната култура на населението и профилактика за ранно откриване на заболяването. Това  в пъти увеличава шанса за успешното му лечение, изтъкнаха онкохирурзите, които участваха в кръглата маса и подчертаха необходимостта в училище да има часове за здравно възпитание.

Боряна Балашъкова от Синдиката на българските учители – Плевен подкрепи идеята за въвеждане на такива часове и обеща съдействие. А Йонита Иванова – началник отдел „Култура и образование” в Община Плевен се ангажира да бъдат изпратени писма до директорите на училища с препоръката в часовете на класния да се предвиди такова обучение. Съдействие ще се търси и от Регионалния инспекторат на образованието.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...