Акценти
Начало / Здравеопазване / Втори благотворителен бал организира фондация “Св. Иван Рилски”

Втори благотворителен бал организира фондация “Св. Иван Рилски”

105 вече поставени дарени зъбни протези и други 119, които в момента се правят и също ще бъдат дарени до две седмици на хора с проблеми, но без финансови възможности. Това е само част от равносметката за направеното от фондация “Св. Иван Рилски” от месец март до момента. За трудностите, но и за удовлетворението в навечерието на втория благотворителен бал пред медиите споделиха впечатления и надежди д-р Елиза Георгиева и Петя Василева, както и психологът на фондацията Илиян Илиев.

Да помогнат на жени и възрастни хора със здравословни проблеми беше и си остава мисията на учредителите на фондацията, подчерта един от управителите д-р Георгиева. Така докато в началото на работата с мобилния стоматологичен кабинет хората от селата Гривица, Върбица, Рибен, Ясен и Победа ги приемали с недоверие, сега вече самите те звънят и питат кога ще дойдат. Има и много искания от почти всички кметове на населени места от област Плевен мобилният кабинет да отиде и при тях.

Разчитаме на дарители, за да можем да помогнем на още хора, така както стана с протезите. Цената само на една от тях е 270 лв. – средства, които хората не могат да си позволят, подчерта д-р Георгиева. Ние се ангажирахме, хората ни повярваха и не искаме да спрем тази дейност, каза още тя.

Дарения до сега са направили общинският съветник от Атака Кирил Тодоров – дарил 1 000 лв., и кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска. 2 000 лв., събрани от санкции на Общински съвет Долна Митрополия, с единодушно решение на съветниците са преведени за дейността на фондацията.

Заради трудното придвижване и отопление на мобилния стоматологичен кабинет, през зимата дейността му временно ще се преустанови и екипът на фондация “Св. Иван Рилски” ще се концентрира върху проблемите на жените с карцином на гърдата и даряването на силиконов имплант.

Възстановяването на 57-годишната първа оперирана пациентка върви много добре, информира д-р Георгиева. И съобщи, че на 18 октомври предстои операция на друга жена със същия проблем, на която също ще бъде дарен имплант.

Според психолога Илиян Илиев колко точно са проведените индивидуални консултации с жени с рак на гърдата никой не може да каже. В другата форма – групите за споделяне на опит, бройката непрестанно се мени като варира от 4 до 6 жени на възраст от 42 до 67 години. Проблемът е липсата на подкрепа за тези жени, когато разберат от какво са болни. Диагнозата води често и до отдръпване на приятели и познати, като че ли ракът е заразен, коментира Илиев.

За да могат да наберат средства и да помогнат на нуждаещите се, екипът на фондацията организира втори благотворителен бал. Той ще е в деня на Свети Иван Рилски, закрилник на българския лекар и българския народ – на 19 октомври, от 19.00 часа в хотел “Ростов”. Цената на благотворителния куверт е 100 лв.

В програмата са включени евъргрийни в джазиран вариант в изпълнение на хор “Гена Димитрова”, ще свири и камерен оркестър “Бревис”, Любомир Дяковски пък благотворително ще изпълни две песни. Също без възнаграждение водещи на бала ще са Гери Дончева и Веселин Плачков. А организаторите обещаха и развлекателна, и благотворителна част.

Много от изявените плевенски творци се включват и във втория бал с дарени от тях произведения, които ще участват в благотворителния търг. Майя Ананиева е дарила картината си “Тайнство”, с малка пластика “Русалка” се включва и Венци Василев, а Огнян Кузманов е обещал да нарисува и дари специално за събитието своя творба. Две уникални икони, рисувани върху 400-годишно парче дърво от дюшемето на Рилския манастир пък е дарил Красимир Савов. А организаторите на бала са уверени, че те ще носят на притежателя си здраве и благополучие и са целебни.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...