Акценти
Начало / Икономика / Предлагат 10% данък върху лихвите по депозитите на физическите лица

Предлагат 10% данък върху лихвите по депозитите на физическите лица

Правителството предлага с проектозакона за бюджета за 2013 г. облагане на лихвите по депозитите на физическите лица с данък от 10%, стана ясно днес след изявление на финансовия министър Симеон Дянков.

Според него така щяло да се постигне не толкова финансов ефект, а справедливост. Според разчетите приходите в бюджета от тези лихви ще бъдат около 120 млн. лв.

В Закона за данъците върху доходите на физически лица се предвижда доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки, клонове на чуждестранни банки, установени в държавата-членка на ЕС и в други държави членки по споразумението за европейското икономическо пространство да бъдат изключени от обхвата на необлагаемите доходи

Необлагането на лихвите от депозитите е едно изключение и това е регресивно, защото по-големи банкови депозити имат по-богатите, каза още вицепремиерът, цитиран от „Фокус„.

Той обясни, че хората, които работят на минимална работна заплата плащат данък, а други, които имат голям капиталов доход и го държат в банка в момента не плащат такъв данък.

В България под 10% от населението има депозити над 20 000 лева, добави Дянков.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...