Акценти
Начало / Култура / Много силно начало на Лауреатски дни „Катя Попова”

Много силно начало на Лауреатски дни „Катя Попова”

Младата пианистка от Русия Юлианна Авдеева още първата вечер вдигна високо летвата пред тазгодишните участници в Международния фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”. Тя поднесе на публиката вълнуващо изпълнение на Концерт № 5 за пиано и оркестър от Бетовен. Пианистката, за която казват, че е спечелила сензационно Първа награда на международния фестивал „Фредерик Шопен“ във Варшава през 2010, защити високата си класа и на плевенска сцена.

Тази вечер в камерна зала „Катя Попова” публиката ще има удоволствието да се наслади на изпълненията на цигуларката Зорница Иларионова и пианиста Стефан Бонев, чиито път към световните сцени започва от Музикалното училище в Плевен. Те ще изпълнят Соната за цигулка и пиано №1 от Парашкев Хаджиев. Тяхното изпълнение е в отговор на посвещението на 28-то издание на фестивала, което преминава под знака на 100-годишнината от рождението на големия български композитор.

В камерния концерт тази вечер са включени още изпълнения на Божана Павлова – китара, Лилия Здравкова – сопран и Магдалена Банкова – пиано.

Божана Павлова учи китара в НМУ „Любомир Пипков“ при Столина Добрева. Продължава обучението си в Австрия – във Виенската консерватория, при Йоргос Панетос. След това изучава инструментална педагогика в Университета за музика и сценично изкуство във Виена, при Валтер Вюрдингер.

Младата китаристка печели редица награди от международни конкурси у нас и в чужбина. Финалистка е на  XVII Международен конкурс „Forum Gitarre Wien” – Виена, 2012, носителка е на Специалната награда „Фернандо Сор” от  IV Международен конкурс за китара – Ервите, Германия, 2012, и на Първа награда от Международния конкурс „Млади Виртуози” – София, 2011.

Оперната певица Лилия Здравкова е родена през 1985 г. През 2009 г. завършва оперно пеене в НМА „Панчо Владигеров“, в класа на Мила Дюлгерова, а през 2010 г. защитава и магистърска степен по оперно пеене. В момента развива оперния си талант под ръководството на изтъкнатата оперна певица и педагод  Дарина Такова. Певицата е финалист в международния оперен конкурс „Магда Оливеро” (Милано, Италия, 2010) и печели стипендия за по-нататъшно обучение. Печели Първа награда в Националния конкурс за инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“ (Провадия).

Магдалена Банкова е родена в Плевен, където учи пиано при Елеонора Карамишева. Завършва Академията за музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив, в класа по пиано на доц. Тодор Кювлиев. Понастоящем работи като артист-оркестрант в Плевенска филхармония и в Националното училище по изкуства „Панайот Пипков” в родния си град. Участва в редица конкурси с млади изпълнители, акомпанира на различни инструменталисти, певци, хорове.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...