Акценти
Начало / Здравеопазване / Все по-млади хора са със слухови проблеми

Все по-млади хора са със слухови проблеми

Наблюденията на специалистите показват, че все по-млади хора имат проблеми със слуха. Възрастта на пациентите, които се нуждаят от слухопротезиране, е паднала до 40-45 години.

Според доц. д-р Александър Вълков, началник на Плевенската клиниката по ушни, носни и гърлени болести, в много случаи намаленият слух  е резултат от професионални или вирусни заболявания. Но прекомерната употреба на антибиотици, както и безконтролният прием на различни видове медикаменти са сред основните фактори за намаляване на слуха в сравнително ранна възраст, смята доц. Вълков.

Клиниката по ушни, носни и гърлени болести към УМБАЛ – Плевен разполага с висококачествена медицинска апаратура и техника за диагностика и оперативно лечение на ушни, носни и гърлени заболявания. Тук единствено в Северна България разполагат с апарат за мониториране на операциите на ухото, за да се избегнат опасностите от засягане на лицевия нерв, което би оставило човек със сериозен недъг за цял живот.  От доц. Вълков научихме, че от скоро в клиниката работят и с модерен апарат за рязане на кости, който също е единствен за Сверна България.

Плевенската клиника е уникална и с това, че всичките осем лекари, които работят в нея, са много добре обучени да извършват бронхоскопии или премахване на чуждо тяло от бронхите. Средно по два-три пъти на месец се налага да се извършват такива манипулации и то предимно на деца на възраст между 1 и 2 години.

„За съжаление не са изключение и пациенти под една година, затова ние постоянно алармираме майките да не дават на малки деца ядки, бонбони, пуканки, защото е изключително опасно, ако детето ги погълне и те попаднат в дихателните пътища”, обясни доц. Вълков.

Особено опасни са храните, в които има малки играчки. При поглъщане от детето тези играчки могат бързо да достигнат до бронхите и до минути да доведат до задушаване. Наскоро лекарите е трябвало да вадят свирка от трахеята на малко дете. Когато довели пациента при тях, при всяко вдишване и издишване се чували свиркащи звуци от погълнатата играчка. Благодарение на бързата намеса на опитните специалисти случаят завършил благополучно..

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...