Акценти
Начало / Икономика / Приеха Програмата за енергийна ефективност 2012 – 2015

Приеха Програмата за енергийна ефективност 2012 – 2015

Общинските съветници приеха на последното си редовно заседание Програмата за енергийна ефективност на Община Плевен за периода 2012 – 2015 год.

Оказа се, че по закон одобрението на Общинския съвет за подобна програма не се изисква, но ръководството на общината е решило, че е редно всички да се запознаят с нея, обясни кметът проф. д-р Димитър Стойков. Програмата за енергийна ефективност на Община Плевен е изготвена съгласно енергийната сратегия на Република България, националната дългосрочна и краткосрочна програма за енергийна ефекнивност 2012 – 2015 и програмата за опазване на околна среда на общината.

Как изглеждат Приоритетите на Община Плевен за 2012 – 2015 год. в новата програма?

Приоритет 1 е прилагане на интегриран пакет от мерки за подобряване на енергийна ефективност на общинския сграден фонд, повишаване на енергийната ефективност с 20% на обектите, които се издържат чрез общински бюджет. Това са 7 детски ясли в града, както стана ясно. Очакваните резултати са подобряване на комфорта на обитаване, намаляване на консумацията на енергията, оптимизиране на разходите, намаляване на емисиите, удължен експлоатационен срок. Общо необходимите инвестиции за общинските сгради са 1 млн. 752 хил. лв. Поправките ще възвърнат вложеното в тях за период от 7 години.

Тук влиза и обновяване на уличното осветление, за което са заложени 9 млн. 920 хил. лв. Очакваните резултати са подобряване на качеството на осветление и привеждането му в съответните норми, намаляване на годишната консумация на ел. енергия с 10%, намаляване на уличната престъпност. Това ще се постигне с основен ремонт на част от съществуващата обществено осветление, изграждане на ново, аварийно поддържане и възстановяване на общественото осветление.

В програмата е заложено и повишаване на енергийната ефективност в градския транспорт – очакваните резултати са подобряване на качеството на услугата, намаляване на средната продължителност на пътуванията с 10%, актуализация на транпортно-комуникационния план на общината, разширение на тролейбусната мрежа към жк “Кайлъка” и Девети квартал.

Приоритет 2 е повишаване на енергийната ефективност на жилищни сгради на територията на общината, енергийно обновяване на жилищния фонд.

Предвижда се активизиране на внедряването на мерки в еднофамилни жилищни сгради на общинската програма по ОП “Регионално развитие 2007 – 2012” по проект “Енергийно обновяване на българските домове”. Резултатите са намаляване на разходите за енергия, на емисиите, на годишните разходи за енергия на домакинствата, удължен живот на сградите и инсталациите. Тук най-голяма роля общината игра е като съдейства за ускореното издаване на документи, включилите се в програмата собственици на обновени сгради също така се освобождават от определени такси.

Що се отнася до повишаване на енергийната ефективност в местната промишленост стана ясно, че в момента газопреносната мрежа в Плевен е с дължина 63 км. По програмата се предвижда оптимално насищане на съществуващата газопреносна мрежа чрез газификация и на битовия сектор.

Приоритет 4 е въвеждане на управление на енергията на територията на Община Плевен.

Общата стойност на всички предвидени дейности в програмата е за около 12 млн. лв.

Тук съветникът от десницата Стефан Ганев поиска пояснения има ли вече изготвени проекти, на какъв етап са и има ли местната администрация готовност да усвои тези средства при отпускането им. Предвидени са 700 хил. лв. европейско финансиране, а за уличното осветление е предвидено да постъпят на два пъти по около 5 млн. лв. от Международен фонд “Козлодуй”. Ганев предположи и че вероятно ще има и съответна част съфинансиране от страна на общината, която трябва да се предвиди в бюджетите.

Проф. Стойков обясни, че идеята е основната част от средства да са от евро проекти. За програмата по енергийна ефективност срокът за внасяне на проекти е до 30 септември, затова градоначалникът направил лично запитване до министъра на икономиката Делян Добрев. От отговора става ясно, че в сегашния програмен прозорец по Международен фонд “Козлодуй” средства няма и ще се чака отваряне на следващия прозорец. Това е и причината за момента да няма възможност да се кандидатства за пари за осветлението.

Ще припомним, че Международен фонд “Козлодуй” е създаден с цел управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ “Козлодуй”.

На 15 февруари 2012 год. стартира същинското набиране на проекти за финансиране от неядрения прозорец на помощта по линия на Международен фонд “Козлодуй”. Допустимите проекти са групирани в шест мерки, свързани с високоприоритетни проекти в секторите: електроенергетика, топлоенергетика и газоснабдяване; повишаване на енергийната ефективност в сгради 100% общинска или държавна собственост; енергийно ефективно общинско улично осветление; подобряване на енергийната ефективност на електроснабдяването и топлоснабдяването. В тези случаи няма съфинансиране, защото фондът отпуска 100% от средствата.

За да могат плевенските общински съветници да се запознаят подробно с Програмата за енергийна ефективност, в хода на дискусиите постъпи и формално предложение за отлагане на точката, което обаче не беше прието. След това кметът проф. д-р Димитър Стойков отново подчерта, че Програмата е отворена и търпи корекции, това позволява да се приеме всяко конструктивно предложение, което ще е от полза. “Това, че сега приемаме Програмата в този вид, съвсем не означава, че още на следващото заседание няма да внеса корекциите от комисиите, които имат забележки към нея”, беше категоричен градоначалникът.

Така точката отново стигна до гласуване, болшинството старейшини гласуваха “за” и Плевен вече има Програма за енергийна ефективност за периода 2012 – 2015 год.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...