Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевен се включи в националната кампания в подкрепа на донорството

Плевен се включи в националната кампания в подкрепа на донорството

кампания-донорство

Как мога да стана донор, какво зависи от мен, как се случва една трансплантация – на тези въпроси можеха да получат отговор плевенчани, които се спряха на щанда на Асоциация Пулмонална хипертония, която организира в Плевен информационна кампания в подкрепа на донорството. Така градът ни също се включи в националната иницатива по повод Седмицата на донорството.

От 14 до 18 часа пред МОЛ – Плевен Тодор Мангъров, председател на Асоциацията и доброволци раздаваха информационни материали и отговаряха на въпроси, свързани с донорството.

А по-рано през деня в Медицинския университет беше организирана среща, на която студентите бяха запознати с идеята на международната седмица на донорството, проблемите на донорството в България, както и какви са насоките за работа за решението на тези проблеми.

Според статистиката в страната има 1 024 човека, които чакат трансплантация на орган, без който са обречени, посочи Мангъров и допълни, че прогнозата е след година 200 от тях да не са между живите, ако не бъдат трансплантирани. В същото време още няколко хиляди болни от левкемия очакват трансплантация на костен мозък и стволови клетки, а 500 чакат трансплантация на роговица.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...