Акценти
Начало / Здравеопазване / Близо пет пъти са се увеличи случаите на варицела в Плевенско

Близо пет пъти са се увеличи случаите на варицела в Плевенско

Доц. Цеца Дойчинова е началник на Клиника по инфекциозни болести при УМБАЛ Плевен от юни 2010 г. . Магистър по медицина и здравен мениджмънт. Има защитена специалност по инфекциозни болести. Научните й интереси са в областта на инфекции на централната нервна система, НІV/СПИН, респираторни инфекции, кърлежово-преносими болести, остри вирусни хепатити. С над 60 публикации в български и чужди научни списания и множество участия в международни, национални и регионални научни форуми.

– Доц. Дойчинова, можем ли да говорим за бум на варицелата през последните месеци?

– Няма да е пресилено, ако кажем, че има такъв бум, като имаме предвид, че близо пет пъти са се увеличили случаите на варицела в Плевенско в сравнение със същия период на миналата година. За първото тримесечие на 2013 г., по данни на Епидемиологичен отдел на Районната здравна инспекция в Плевен, в областта са регистрирани 841 заболели, като само за град Плевен те са 715. От тях са хоспитализирани  18 болни, 4 от които са деца до 1 годишна възраст. За сравнение от януари до март миналата година случаите са били едва 179

– Какви са пътищата за  заразяване с варицела?

– Варицелата или както е популярна сред хората – едрата шарка,  е едно от най-разпространените инфекциозни заболявания. Причинява се от вирус, представител на семейството на херпесните вируси –  Varicella zoster virus. Те са широко разпространени в природата. Варицелният вирус е патогенен само за човека, неустойчив е във външната среда. Източник на заразата е само болният човек, като заразяването става по въздушно-капков път – при попадане на вируса в лигавицата на горните дихателни пътища или в конюнктивите. Напоследък се доказа и възможността за заразяване по въздушно-прахов път. Особено опасен е и така нареченият вертикален път на предаване на заразата, а именно от майката на плода по време на бременност. Възприемчивостта към заболяването е всеобща, като контагиозният индекс е много висок – над 80%. Разпространена е предимно през есенно-зимния сезон, но се среща целогодишно. Регистрацията на заболяването сочи, че през последните години се повишава броят на заболелите. През 2011г са регистрирани 26 969 болни, през 2012 г – 27 277, а само за първото тримесечие на 2013 г. те вече са 15 711 срещу  8532 за същия период на 2012 г. Данните са за цялата страна и са взети от Епидемиологичния оперативен бюлетин на Център по заразни и паразитни болести – София.

Какви са симптомите при заболяване?

– Варицелата започва остро, в повечето случаи с втрисане, висока температура, понякога с гадене, повръщане, главоболие, мускулни болки. След около 24 часа започва появата на обрива, който преминава през няколко стадия – първо папули, които бързо стават мехурчета, пълни с бистра течност. Доста често течността помътнява и мехурчетата стават гнойни, което е съпроводено с увредено общо състояние на болния. Накрая се образуват корички и се приема, че пълното оздравяване е настъпило при опадане на тези корички. До тогава болният е заразен. При често боледуващи деца и такива с хронични заболявания се очаква по-тежко протичане на заболяването. Възможни са и некротично-хеморагични форми, които имат сериозна прогноза.

– Доц. Дойчинова, какво лечение трябва да се провежда при варицелата?

– Абсолютно необходима е консултация с инфекционист, който да прецени от какво лечение се нуждае болният. Съвременната медицина разполага с добри антивирусни и имуностимулиращи медикаменти. Категорично не се препоръчва третирането на обривите с ментолов спирт или различни мехлеми. Те затрудняват образуването на коричките. Излишно и неоправдано е и прилагането  на червено вино за по-бърза поява на обривите. То с нищо не съдейства, напротив – потиска още повече имунната система. Рисковите групи и тежките форми трябва да се хоспитализират в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен. Клиниката разполага с добра материална база, боксова система – стаи с по едно и две легла със самостоятелен санитарен възел с топла и студена вода. В клиниката работят висококвалифицирани специалисти. Всички болни се приемат в спешен порядък 24 часа в денонощието. В ДКЦ – Плевен функционира специализиран кабинет по Инфекциозни болести, където също се осъществяват консултативни прегледи и изследвания срещу съответните документи или срещу заплащане по желание.

–  Възможните усложнения при заболяването какви са?

– Трябва да се има предвид, че при варицелата са възможни сериозни усложнения, предизвикани от дисеминацията на вируса в други органи и системи, а именно: варицелна пневмония, най-честото неврологично усложнение церебелит, варицелен енцефалит. Не са редки случаите, когато се засяга черният дроб, сърцето, бъбреците и др. Тези усложнения протичат тежко, не винаги могат да бъдат предвидени и овладени, възможен е дори  смъртен изход от тях.

Важно е да се отбележи и опасността за плода при боледуване по време на бременност, особено в първия и последния триместър. Възможно е вирусът да се предаде чрез плацентата и да предизвика вродени дефекти у плода в първите месеци от бременността или детето да се роди с обриви, с ниско тегло,с  увеличени черен дроб и далак, и други  увреждания.

В България извършва ли се ваксинация против варицела?

– Има ваксина, но заради това, че има доста изразени странични действия,  не е включена в имунизационния календар на България.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...