Акценти
Начало / Здравеопазване / Акция в подкрепа на безвъзмездното кръводаряване организират от БМЧК

Акция в подкрепа на безвъзмездното кръводаряване организират от БМЧК

По повод Деня на безвъзмездния и доброволен кръводарител – 14 юни, днес от БМЧК – Плевен организират акция в центъра на Плевен. Целта е да бъде  популяризирано безвъзмездното кръводаряване.

Преди това доброволци от БМЧК Плевен преминаха  обучение по промоция на кръводаряването. Обучението се проведе в РЦХ Плевен където младежите имаха възможност да разгледат отделението по Трансфузионна хематолагия и да се запознаят с всички подробности, свързани с кръводаряването. Някои от тях имаха възможност да изследват кръвната си група  и хемоглобин, а повечето изявиха желание да станат кръводарители когато навършат 18 години.

„Кръвта е дар за живот. Благодарим ви! “ – това е мотото на стартиралата през 2004 година инициатива 14 юни да бъде отбелязан като специален ден за честване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители.

На тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света.

Прочетете също:

ЛЕОНИ България дари книги на Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен

Класически заглавия на бележити български и чуждестранни автори като Елин Пелин, Чудомир, Алеко Константинов,  Йордан ...