Начало / Култура / Дигитализират ценни издания от библиотеката в читалище „Съгласие”

Дигитализират ценни издания от библиотеката в читалище „Съгласие”

Специалисти от Центъра за славяно-византийски проучвания (ЦСВП) „Проф. Иван Дуйчев” посетиха библиотеката в читалище „Съгласие 1869” и се запознаха със сбирката от редки и ценни издания, която тя притежава. Директорът на библиотеката към Центъра Мария Иванова и ръководителят на лабораторията по консервация и реставрация Румяна Дечева споделиха своя опит и заявиха категоричните си намерения за съвместна работа с екипа на читалището.

Мария Иванова пое инициативата да съдейства с техника от реставрационната лаборатория на Центъра, за да могат ценните издания в „Съгласие 1869” да бъдат дигитализирани. Така първо те се запазват физически, второ – след това могат да се реставрират тези, които имат нужда. Най-важното е, че ще станат достъпни за повече хора, които да ги ползват. Някои екземпляри биха представлявали интерес не за една дисертация, убедена е Иванова.

Срещата се проведе по инициатива на библиотекарите от плевенското читалище.

Гостуващите специалистите за пореден път констатираха недостатъците на законодателството. Така например проектите, които се обявяват от Министерство на културата и от които могат да се ползват читалищата, са насочени повече към опазване на обичаите и традициите и съхраняване на народния фолклор. Библиотеките, обаче, остават встрани. Уникалността на плевенската я изолира още повече от възможността да бъде подпомагана. „А целта на тези богатства е да се показват и да се ползват от хората”, категорична беше Мария Иванова.

ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев” е създаден през 1986 год. като самостоятелно звено към Ректората на Софийския университет на основание на завещанието на именития български медиевист проф. Иван Дуйчев. Заедно с къщата на професора, Центърът наследява неговата специализирана библиотека по средновековна история, култура и изкуство, сбирката от ръкописи, както и богат научен и личен архив. Благодарение на новите технологии, които успешно се използват от научния екип на Центъра, ръкописната сбирка е почти изцяло дигитализирана.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...