Акценти
Начало / Избори / Местни избори 2019 / Заседание на Общинския съвет разиграха кандидатите на ДПС, присъства Илхан Кючук

Заседание на Общинския съвет разиграха кандидатите на ДПС, присъства Илхан Кючук

Как би изглеждало едно заседание на Общинския съвет в Плевен, ако в него присъстват кандидатите за общински съветници от ДПС. Това показаха нагледно днес те пред симпатизанти и членове на партията. Заседанието беше водено от водача на листата Велислава Кръстева, а гост беше председателят на младежкото ДПС и евродепутат Илхан Кючук. Участниците в заседанието – кандидатите за общински съветници, разиграха дневен ред на сесията, в която всеки представи по един проблем на Плевен и своята визия за решаването му. Всички 55 идеи са залегнали в програмата на ДПС за развитието на града.

Неприятен инцидент от последните часове внесе непредвидена промяна в дневния ред на заседанието. Велислава Кръстева съобщи за акт на насилие върху съпруга на председателката на младежкото ДПС в Сунгурларе. „Всички ние от ДПС изразяваме своя гняв от това, че битката за идеи беше заместена от битката с юмруци. Всички ние сме изключително възмутени и подкрепяме Димитрина и нейния съпруг. Нашата сила е да продължаваме да бъдем заедно дори в критични моменти като този”, сподели Кръстева от трибуната.

„Демократична България и най-вече младите хора в нея, не заслужаваме такава държава, в която противопоставянето и омразата взимат връх, идеите биват набивани от боксовите круши и юмруците на един или друг дерибей, било то и направени с политически подбуди. Ние осъждаме този акт и искаме да окуражим Димитрина, че тя не е сама. Има много млади хора в страната, които искат да работят заедно за една държава, в която толерантността, заедността, разбирателството и идеите имат превес над простащината, пошлостта и юмруците. ДПС ще продължава по този път на толерантността и развитието. Ние ще продължаваме да защитаваме онези универсални човешки ценности, които ще дадат на страната ни да бъде истинска европейска държава, зачитайки правата и свободите на всеки един български гражданин, включително и правото на политическо самоопределение”, категоричен бе Илхан Кючук.

Ето и пълният текст на декларацията:

На 10-ти октомври около 23 часа в град Сунгурларе беше пребит в дома му съпругът на председателката на Младежко ДПС Сунгурларе Димитрина Събева, която е член на предизборния екип на кандидата на ДПС за кмет на община Сунгурларе Хатидже Георгиева. Три лица нахлуват в дома му с викове „Ние нали предупредихме съпругата ти да не се занимава с политика.“ и „Каква работа имате вие българите в ДПС при тези турци?“. Следва тежък побой…

Централният предизборен щаб категорично протестира срещу този акт на насилие, който опорочава цялата предизборна кампания и подставя под съмнение честността на изборите и демокрацията в страната.

Вече 30 години ДПС води политика на толерантност, взаимно уважение между различните религиозни групи. Нашата партия обединява българи, турци, роми – всички етноси. Вярваме, че това е правилният път на съвременна, европейска България.

Призоваваме органите на МВР незабавно да издирят и заловят извършителите на това грозно хулиганско деяние с етнически характер. Едновременно с това ние заявяваме, че това престъпление е пряк резултат от насаждания от националистите език на омразата и етническото противопоставяне в обществото. Основната отговорност за това носи управляващата партия ГЕРБ!

Многократно сме предупреждавали ръководството на ГЕРБ, че включването на националистите във властта ще доведе рано или късно до етническо напрежение. Овластяването на националистите, което ГЕРБ направи, е овластяване на езика на омразата. Искаме да припомним на Гражданите за Европейско Развитие на България, че това не е европейският път на България!

Длъжни сме да предупредим европейските институции, както и посланиците на европейските държави за последиците от водената политика на омраза и овластяване на екстремизма и ксенофобията. ДПС ще продължи да отстоява мирния път и политиката на заедност между всички етноси в страната.

Централен предизборен щаб на ДПС

Прочетете също:

Любка Александрова печели трети мандат в Левски

Любка Александрова (БСП) остава кмет на община Левски и през следващите четири години. На балотажа ...