Начало / Избори / Местни избори 2019 / АСП се произнесе: Кметът на Ясен е правилно посочен за избран

АСП се произнесе: Кметът на Ясен е правилно посочен за избран

С решение на Административен съд – Плевен, Йото Добрев е признат за правилно посочен за избран за кмет на село Ясен. Административното дело беше образувано по жалба на Генади Динков, кандидат за кмет на село Ясен от ГЕРБ.  В жалбата си, подадена до ОИК – Плевен, той оспорва решението на Общинската комисия за избор на Йото Добрев (ВМРО) за кмет на Ясен. Жалбоподателят оспорва верността на протоколите на две СИК както и протокола на ОИК, отразяващ оспорваните резултати от посочените СИК.

Жалбоподателят беше направил искане за допускане на съдебно-техническа експертиза, която в присъствието на представител на всяка от страните да извърши повторно броене на бюлетините от посочените две СИК в Ясен и с оглед резултатите от преброяването да се извърши поправка на протокола и ако се установят разлики в гласовете, водещи до промяна на изборния резултат, да се отмени решението.

„С оглед извършения оглед на действителните  и недействителни гласове в СИК № 152400232 и 152400233,  съдът намира, че в случая посочените  за действителни гласове за Й.Д. – 594 гласа, следва да бъдат намалени с 14  гласа и резултатът се променя в цифрово отношение за Д. 580 действителни гласове , а за Г.Д. отразените като действителни гласове – 591, следва да бъдат намалени с 24 гласа или действителните гласове за него са 567 действителни гласове.

Съдът намира, че въпреки грешките в пресмятането, произтичащи от неправилното отчитане на  действителните гласове в две от избирателните секции в с. Ясен, то не се отразява промяната в броя действителни бюлетини на резултата – Й.Д. получава повече действителни гласове от оспорващия и правилно е посочен за избран”, е записано в решението на АСП.

Административният съд се е произнесъл още, че ОИК – Плевен ще трябва да заплати на жалбоподателя Генади Динков  разноски за адвокат в размер на 500 лева. Освен това ОИК – Плевен ще трябва да обяви действителния резултат от избора на 3.11.2019 година за кмет на кметство с. Ясен с оглед мотивите на съда.

Решението може да се оспорва пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...