Начало / Избори / Местни избори 2019 / Три дела са образувани в АСП по обжалване на изборни резултати

Три дела са образувани в АСП по обжалване на изборни резултати

Днес в Административен съд – Плевен ще бъде гледано първото от общото три образувани дела, свързани с обжалване на изборни резултати, научихме от Ярослав Димитров, председател на ОИК – Плевен. Днешното дело, което ще започне в 10.30 часа в АСП, е по четири  жалби, подадени от кандидат-общински съветници от политически субекти, участвали в изборите.

Друго дело е по жалба, подадена от кандидат за кмет на село Върбица,  а третото дело е образувано по жалба на кандидат за кмет на село Ясен. Предстои насрочване на дати за открити заседания по тези две жалби.

Претенциите са за неточно констатиран резултат от секционните избирателни комисии, които съответно са пренесени в протоколите и на ОИК – Плевен и отразени в решенията за избор на общински съветници и кметове, обясни Ярослав Димитров.

Ако АСП прецени, че има основание за отмяна на решенията на ОИК, преписките по делата ще бъдат върнати в Общинската избирателна комисия за ново произнасяне, съобразено с мотивите  и указанията на Административния съд. Възможно е да има искане и за ръчно преброяване на бюлетините в съдебно заседание.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...