Начало / Култура / Книга със спомени за именити плевенчани представи Любка Ванкова

Книга със спомени за именити плевенчани представи Любка Ванкова

Спомени за големия скулптор Ангел Спасов, за Емил Димитров, за неговия баща Факира Мити и други именити наши съграждани, събра в книга дългогодишната преподавателка от Плевен Любка Ванкова.

„За мен е удоволствие и чест да присъствам на представянето на книгата „Три поколения“ на г-жа Любка Ванкова. Тук съм не само в качеството си на заместник-председател на Общинския съвет, но и в лично качество, защото г-жа Ванкова е моята класна ръководителка от времето в Прогимназия „Цветан Спасов“. Тя е имала щастието да израсне близо до големия скулптор Ангел Спасов, да бъде близка на редица видни представители на плевенската култура, като учениците на известния си чичо, певеца Емил Димитров и др. Чрез такива книги, излизащи от сърцето, човек се доближава до истинската, човешка същност на големите творци и до атмосферата, която са населявали и създавали“, обърна се към авторката и присъстващите Петя Василева, зам.-председател на Общински съвет – Плевен.

„Българските учители, хората на знанието и духовността сте тези, които правите живота ни по-стойностен! Самата Вие сте пример за това с дългогодишната си просветителска дейност, всеотдайност и грижа към децата на Плевен“, се казва в поздравлението до г-жа Ванкова от името на председателя на Общинския съвет Мартин Митев. В него той посочва, че поколения нейни ученици днес са вече зрели и отговорни хора, които доказват себе си в различните сфери на живота и прилагат на практика не само знанията, които са получили, но и примера за човечност. „Позволете ми от името на Общинския съвет и лично от свое име да Ви честитя най-сърдечно 80-годишния юбилей и премиерата на новата Ви книга „Три поколения“, обръща се към авторката Мартин Митев.

Поздравителен адрес бе изпратен и от името на Община Плевен и изпълняващия длъжността кмет на Общината Милен Яков.

Книгата на Любка Ванкова „Три поколения“ е посветена на 135-ата годишнина от рождението на големия художник и скулптор Ангел Спасов, който е роден в Плевен. Самата авторка е племенница на твореца и в книгата споделя много спомени, свързани с него. На представянето дългогодишната преподавателка по физика, химия и рисуване разказа и интересни случки от детството си и такива, свързани с нейния чичо. Любка Ванкова е автор на редица творби, носител е на наградата на името на Никола Ракитин за детско творчество. На представянето на книгата в ХГ „Илия Бешков“ звучаха песни на големия Емил Димитров в изпълнение на плевенчанина Васил Чапанов, за приятната атмосфера се погрижи и  Женската вокална група „Северняшки ритми” при читалище „Пробуда” с ръководител народната певица Надка Томова. Срещата завърши с много цветя от организаторите на събитието читалище „Развитие – 1998“ и Международно творческо сдружение „Сцена на духовността“, от колеги и приятели на авторката.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...