Начало / Култура / В „Серьожа е много тъп” на зрителя ще му липсва само скуката

В „Серьожа е много тъп” на зрителя ще му липсва само скуката

„Серьожа е много тъп” е премиерното заглавие от новия сезон на ДКТ „Иван Радоев” в Плевен, което ще бъде представено пред публика на 17 октомври.

„Това е една много актуална пиеса, която поставя въпроса за това, как дигитализираното общуване измества нормалното, човешко общуване.Как човек забравя ценностите, свързани с прекия контакт. Пиесата е пълна с много обрати и въпросът е дали Серьожа, който има всичко, за което мечтае съвременния човек, е тъпият или тези, които идват в дома му и го вадят от това му равновесие”, коментира режисьорът Васил Василев.

Пиесата „Серьожа е много тъп” е на един от най-поставяните автори в момента в Русия – Дмитрий Данилов. Неговите книги са сред най-продаваните, а първата му пиеса е отличена със „Златна маска” от едноименния престижен театрален фестивал в Русия. Дмитрий Данилов е поканен да присъства на премиерата в Плевен, която е първата за страната на тази пиеса, но сериозни проблеми с визата могат да възпрепятстват гостуването му, стана ясно днес на пресконференцията  по повод предстоящото първо представление на спектакъла.

В него участват Антъни Пенев, Адриан Филипов, Иван – Александър Дойчев, Йоана Кирчева, Петьо Кръстев/Емил Николов. В образа на Серьожа ще се превъплати Антъни Пенев. „Героят живее в един свой свят, затворен като в кутия. Общува чрез телефона и лаптопа си. В един момент се разбира, че е забравил истинските неща в жива и живее в заблуда, че всичко му е наред. Но се случва нещо, всичко се преобръща и това го  побърква”, сподели за героя си Антъни Пенев.

 

В пиесата има много човешки теми, които засягат всяка една възраст, но със сигурност тя ще е много близо до младите хора, смятат създателите на спектакъла. Ще бъдат използвани всички средства на съвременното общуване, за да бъде засилено усещането за тази откъснатост, която създава съвременното общуване. За това ще помогне и използването на анимация в спектакъла. Представлението ще започне още с влизането на публиката в залата и зрителят по някакъв начин ще се почувства по същия начин объркан, както и Серьожа, за да намери своите отговори в края на представлението. „Опитваме се да играем с радостта и тъгата, с живота такъв, какъвто е. Със сигурност на зрителя в залата ще му липсва единствено скуката”, обещава режисьорът Васил Василев.

Сюжетът се завърта около пристигането на трима куриери от мистериозна фирма за доставки, които нахлуват в живота на програмиста Серьожа. Те са загадъчни, странни и провокират куп въпроси – защо са трима, защо трябва да останат точно час в дома му преди да оставят странния пакет, който носят, кой стои зад тях? Ежедневието на младия човек се превръща в абсурд, а в обичайните думи и действия няма никаква разумна логика! Всичко е подчинено на някаква необяснима тайна. Пълна безпомощност, несигурност и паника обземат Серьожа. Нещо ирационално витае във въздуха.
Постепенно комедията се превръща в психо трилър и в манипулативната игра са  въвлечени и зрителите, които постоянно си задават въпроса: Какво, всъщност, има в пакета?

„Хванат в матрицата, Серьожа пропуска живия живот. Пропуска много важни моменти, защото не е намерил баланс на съществуването си. Неоспорим факт е, че това поколение е свързано с технологиите и то заменя живия контакт с пращането на емотикони. Поставя на преден план реализацията си за сметка на създаването на семейство. Тази изместена ценностна система е в основата и на пиесата, със сигурност публиката ще се припознае”, смята Адриан Филипов.

„Серьожа е много тъп” е една проста история, разказана по най-човешки начин. Но поставя важният въпрос за личната промяна, след която идва и промяната в обществото, обобщи Васил Василев.

Премиерното представление ще е на 17 октомври, от 19 часа в камерна зала „Пан Бурянин”. Билети се продават на касата в театъра всеки работен ден от 9.00 до 19.30, в събота – от 9.00 до 13.00, за справки – 064 834376, 0878 931419.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...