Начало / Икономика / Нововъведения при подаването на годишните отчети за дейността на предприятията

Нововъведения при подаването на годишните отчети за дейността на предприятията

Статистическите отчети да се подават по електронен път, призоваха днес от НАП – Плевен и Териториално статистическо бюро „Северозапад” по време на съвместна пресконференция. Темите на срещата бяха годишното приключване и подаване на декларации и статистически отчети за финансовата 2015 година, стартът на данъчната кампания за 2016 г. и новостите и акцентите през кампанията. На срещата с медиите разяснения по въпросите направиха Цветомила Потурлиева, директор на офис на НАП – Плевен, Веселка Костадинова от офис на НАП – Плевен, Елка Ангелова и Пламен Петков от ТСБ Северозапад – Център.
Общо 1608 са подадените отчети към отдел „Статистически изследвания” на ТСБ – Северозапад за област Плевен от началото на годината до тази сутрин, поясни Пламен Петков. От тях 547 са отчети за фирми без дейност. 189 са подадените отчети от еднолични търговци, а 837 са от нефинансовите предприятия, създаващи баланс. 11 са подадените отчети от предприятия с нестопанска цел, а застрахователните и ивестиционните предприятия, пенсионноосигурителните и пенсионните фондове не са подали все още отчети.
Предпиятията, които не извършват никаква дейност, също представят декларация за неактивност, подчерта още Петков. Те могат да се подават електронно, на хартия в ТСБ – Северозапад или в офиса на НАП – Плевен, откъдето те се взимат по служебен път.
Основни моменти и промени при подаването на годишните отчети за дейността на предприятията за 2015 година са свързани с възможността това да става чрез ПИК на НАП, само за за дейността на нефинансовите предприятия, несъставящи баланс (НФ1), т.е. еднолични търговци. Досега това е ставало само чрез цифров сертификат (т.нар. „електронен подпис“). При вход в системата чрез ПИК на НАП системата ще позволява работа само с отчети по изследване годишни отчети за дейността на нефинансовите предприятия, несъставящи баланс. За останалите типове годишни отчети, включително и за декларациите за неактивност, е необходимо идентифициране чрез цифров сертификат, подчерта Петков.

статистика сайт
От тази година има и друго нововъведение. Определена група лица, които следва да подават годишен отчет за дейността, са задължени да го правят вече единствено по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис (КЕП). Това са нефинансовите предприятия, съставящи баланс, застрахователите, инвестиционните предприятия, пенсионноосигурителните дружества, пенсионните фондове и банките.
Елка Ангелова допълни, че подаващите отчети трябва да знаят, че от месец септември браузърът Google Chrome вече не може да се ползва за работа със системата. Тъй като компанията Google е извършила технически промени в браузъра си, се прекратява възможността за интеграция с Adobe Reader и редица други софтуерни продукти. Поради това справките в отчетите, които са реализирани като PDF-форми, не могат да се отварят в новите версии на Google Chrome.
Експертите на ТСБ – Плевен подчертаха, че имат готовност да оказват помощ на управители на фирми и счетоводители при попълването на формулярите. Информация може да се получи и на обявените телефони за контакт на сайта на НСИ.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...