Акценти
Начало / Общество / С близо 250 000 лева годишно е ощетен общинският бюджет заради злоупотреби с безплатните карти за „синя зона”

С близо 250 000 лева годишно е ощетен общинският бюджет заради злоупотреби с безплатните карти за „синя зона”

Според справка на Центъра за градска мобилност за миналата година са издадени близо 600 безплатни карти за паркиране в „синя зона” на държавни, общински и частни институции. При годишна цена на картата от 480 лв., това означава, че бюджетът на Община Плевен е ощетен с 250 000 лв. Само за първите 15 дни на тази година в Центъра за градска мобилност вече са постъпили 150 заявления за безплатни карти. Това съобщи днес кметът Георг Спартански. Той допълни още, че практиката показва груба злоупотреба от страна на общинските съветници, които имат право на една безплатна карта за „синя зона”, но често се сдобиват с по няколко.

Затова кметът ще внесе по спешност на предстоящата тази седмица сесия на Общинския съвет предложение да бъде създадена комисия, която да изготви критерии за издаване на безплатни карти за паркиране.

На същата сесия Спартански ще внесе предложение за създаване и на друга комисия, която да разшири обхвата на сега съществуващата „синя зона” в Плевен. Това се налага, тъй като близо 100 места от досегашните 700, включени в „синята зона”, са закрити, поясни Спартански. 70 от тях са закрити заради разширяване на велоалеите, а 22 ще бъдат премахнати, ако съветниците приемат предложението новата Улица на цветята да бъде ситуирана на паркинга на ул. „Заменхов”.

С разширяването на „синята зона” ще се допринесе за оптимизиране на трафика в централната градска част, за подобряване чистотата на въздуха в града и ще се компенсират закритите места за паркиране, изтъкна Спартански.

Той подчерта, че не е проблем общинската администрация да направи тези промени, но смята за нужно общинските съветници да поемат ангажимент и да не бягат от отговорност при определянето на „синята зона” и на критериите за издаване на безплатните карти за нея.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...