Акценти
Начало / Общество / Млади социалисти ще почистят паметника на ген. Винаров

Млади социалисти ще почистят паметника на ген. Винаров

Представители на Младежкото обединение в БСП – Плевен и членове на партийната организация „Дръзновение” ще почистят паметника на Иван Винаров в парк Кайлъка, който преди няколко дни вандали надраскаха с черна боя. Акцията е насрочена за неделя – 16 септември 2012 г от 17,30 часа.

Обругаването на паметника на създателя на създателя на парк  „Кайлъка” предизвика множество коментари в социалните мрежи.

Дори и заради такъв грозен повод е добре да си припомним, че ген. Иван Винаров е в основата през 1946 г. да се създаде Инициативен комитет за превръщане на съществуващия дотогава ловно-стрелкови парк „Сокол” в народен парк „Кайлъка”.  За първи председател на този комитет е избран ген. Винаров. Негова е заслугата за почти четирикратното разширяване на защитената паркова територия, негови са и идеите за изграждането на язовири около Плевен, които да предотвратяват опустошителните наводнения и да смекчават сухия местен климат. За приноса си към развитието на Плевен е обявен за почетен гражданин. След смъртта му къщата, където той прекарва последните години от живота си и край която е погребан, става музеен кът.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...