Начало / Икономика / Румен Петков: Бавенето на АЕЦ Белене работи срещу националния енергиен интерес

Румен Петков: Бавенето на АЕЦ Белене работи срещу националния енергиен интерес

Много ясно и категорично искам да кажа, че който бави проекта „Белене”, работи за икономическия интерес на Република Турция. Защото  забавянето му,  при ускореното изграждане на атомните енергийни мощности в Турция, ще направят Белене ненужен енергиен фактор. Това за пореден път заяви в Плевен депутатът от Коалиция за България Румен Петков. Според него кабинетът Борисов през последните две години и половина е работил срещу българския национален интерес,  срещу интереса на енергийната ни сигурност и срещу бъдещето на България като важен енергиен фактор на Балканите и в Европа, което на практика е обслужвало интересите на Република Турция и съседна Румъния от гледна точка на изграждане на енергийни мощности.

Румен Петков изтъкна, че забавянето на  проекта „Белене” е сериозен удар върху всеки един българин в чисто социален план, обосновавайки се с мнението на експерти за цената на енергията, добивана от различни енергоизточници и евентуално от АЕЦ Белене. Според тези изчисления на експерти през 2017 г. цената на мегават час от АЕЦ Белене ще е около 60 евро. За сравнение от „Марица изток – 1” цената ще е 130 евро, от „Марица изток – 2” – 75 евро, „Марица изток – 3” – 110 евро, а цената на слънчевата енергия ще е 350 евро, а от ВЕЦ – окло 100 евро за мегават час.

Румен Петков изрази още надежда, че направените промени в Министерството на икономиката и енергетиката ще имат положително отражение върху развитието на проекта за АЕЦ Белене.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...