Акценти
Начало / Спорт / Плевенският отбор се класира втори в състезанието по шах за незрящи

Плевенският отбор се класира втори в състезанието по шах за незрящи

Спортен клуб за хора със зрителни увреждания – Плевен се класира на второ място в републиканския шахматен турнир за хора със зрителни увреждания, на който нашият град беше домакин. В продължение на два дни – 29 и 30 ноември, осем отбора от Варна, Монтана, София, Шумен, Пловдив, Кюстендил и Плевен се състезаваха за отборната титла. Зад черно-белите дъски застанаха 32 състезатели. След оспорван двубой между отборите на Плевен и Варна , беше решено класирането за второ и трето място. Плевенчани успяха да се наложат над отбора от крайморския град и спечелиха второто място, варненци останаха трети. Първенец в турнира и носител на голямата купа е отборът на Монтана.

Купите на победителите връчи секретарят на Община Плевен – Бранимир Мирчев.

Шахматни турнири за незрящи се провеждат във всички регионални центрове в страната. Плевен за първи път е домакин на такова състезание. То беше открито от зам.-областния управител Тошко Гетов.  Турнирът се посвещава на Международния ден за хората с увреждания, който се отбелязва на 3 декември и се организира под патронажа на кмета проф. д-р Димитър Стойков и с финансовата подкрепа на Община Плевен.

„Значимостта на това събитие за нашата организация е много голяма, затова благодарим за помощта, която получихме от общинското ръководство. С подобни спортни прояви допринасяме за популяризирането на спорта за зрително затруднени хора”, каза при закриването на турнира  Володя Христов, председател на Съюза на слепите – Плевен.

За състезанието в Плевен беше и председателят на Съюза на слепите в България – Васил Долапчиев.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...