Акценти
Начало / Общество / Язовир „Черни Осъм“ – включен в дългосрочната Стратегия за развитие на водния сектор

Язовир „Черни Осъм“ – включен в дългосрочната Стратегия за развитие на водния сектор

Язовир “Черни Осъм”, от който се осигурява част от водоснабдяването на Плевен, е включен в дългосрочната Стратегия за развитие на водния сектор, това е едно изключително необходимо съоръжение, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Тя припомни, че Народното събрание наскоро прие дългосрочна Стратегия за развитието на водния сектор в страната. Основната й цел е да подобри най-вече координацията и степенуване на приоритетите в национален мащаб в сектора – както по опазване на водите, така и по изграждането на необходимата като съоръжения инфраструктура. Министър Караджова обясни, че поименните обекти в Стратегията са малко, тъй като за да се посочат, трябва да бъдат проведени много изследвания, но язовир “Черни Осъм” е в тази стратегия. “Вярно е, че инвестицията е голяма, скъпа, но има национален консенсус около това. Така че колегите от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, които се грижат за тази инфраструктура, трябва да започнат стъпки, за да върви този проект по своя път”, беше категорична Нона Караджова.

Ще припомним, че още в края на септември зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев, по време на организирания от Националното сдружение на общините форум “Водният сектор – национален приоритет и общинска отговорност”, също изрази мнение, че изграждането на язовир “Черни Осъм” трябва да се възроди. Строителството на съоръженията е започнато, но прекъснато на различни етапи, а завършването им ще реши дългогодишните проблеми с водоснабдяването в региона на Плевен, Ловеч и Троян.

Във връзка с проблемите с водоснабдяването в Ловеч кметът Минчо Казанджиев заяви в началото на септември, че само изграждането на язовир “Черни Осъм” може да помогне на водоснабдяването в региона и държавата трябва да помогне. Изграждането на язовира по старите проекти е изчислено на около 200 млн. лева, има и редуциран нов проект за 100 млн. лв.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...