Начало / Любопитно / Годишнина от рождението на Катя Паскалева

Годишнина от рождението на Катя Паскалева

На 18 септември 1945 г. е родена българската актриса Катя Кирилова Паскалева. Тя завършва НАТФИЗ, специалност „Актьорско майсторство“ при проф. Б. Дановски. Работи в Драматичен театър “Толбухин”, Пловдив”, Пазарджик, в София и в Държавен сатиричен театър.

 Играла е роли във филмите: „Козият рог“, „Краят на песента“, „Иван Кондарев“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Матриархат“, „Вилна зона“, „Катина“, „Памет“, „Спирка за непознати“, „Мълчанието“ и др. Ролите й в театъра са: Албена в „Албена“ от Йовков, Розалинда в „Както ви харесва“ от Шекспир, Нина Заречная в „Чайка“ от Чехов, Мег в „Рожден ден“ и Сара в „Любовникът“ от Х. Пинтър, Йохана в „Сватба“ от Е. Канети, Вела във „Вампир“ от Антон Страшимиров, Мадлен в „Амеде“ от Йонеско и други.

Тя е получавала много награди сред, които са: „Фемина“ за най-добра женска роля в Брюксел; – актриса на годината в Панама; – за най-добра женска роля на Международния фестивал в Карлови Вари; – „Златна роза“ (колективна) за филмите „Вилна зона“ и „Иван Кондарев“; – втора награда за женска роля на годината на СБФД и САБ. Умира на 23 юли 2002 г. в София.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...