Начало / Политика / Найден Зеленогорски: Страната ни върви по латиноамериканския модел с един голям център и обезлюдяваща периферия

Найден Зеленогорски: Страната ни върви по латиноамериканския модел с един голям център и обезлюдяваща периферия

Стряскащи изводи за регионалното развитие на България има в гласуваната наскоро от правителството нова национална стратегия за регионално развитие, заяви на пресконференция в Плевен Найден Зеленогорски в качеството си на член наръководството на „Движение България на гражданите” и отговарящ за развитието на регионите.  В потвърждение на това той цитира текст в стратегията, в който ясно е заявено, че  през последните  шест години различията и неравенствата между районите и вътре в самите райони  се увеличават. Пропастта между регионите става все по-драматично голяма, въпреки проектите, които се финансират със средства от Европейския съюз, заяви Зеленогорски.

Той обясни, че около 50% от брутния вътрешен продукт в България се създава в Югозападния район с център София, а останалите 50% – в останалите 5 района. През последните 10 години в Югозападния район са реализирани 65% от чуждестранните инвестиции. В резултат на това регионите като Видин, Враца и Монтана са обезлюдени и през последните години населението там е намаляло с около 200 000 човека.

За съжаление, вместо да вървим по пътя на осъществяване на проекти, които да дават възможност да се развиват всички райони в България, ние вървим по  латиноамериканския модел с един голям център и обезлюдяваща периферия, посочи Зеленогорски.

Целта на „България на гражданите” е страната да се развива като цялостна територия, а не да се дава приоритет само  няколко града, а останалата територия да се обезлюдява, заяви  той и обясни, че  разработват своя програма, която да даде правилните решения на проблема и през следващите 20 години да се работи, така че да не остават обезлюдени райони. „Като местни патриоти, ние не сме доволни, че се строят магистрали само в Южна България, а нямаме сили и възможности да довършим единствената магистрала в Северна България – “Хемус”, заяви Зеленегорски и добави коментара, че където гъстотата на пътната мрежа и нейното качество е ниско, там и развитието е ниско.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...