Акценти
Начало / Култура / Отличиха Пелин Пелинов с награда за хуманитаристика на името на „Акад. Юрдан Трифонов”

Отличиха Пелин Пелинов с награда за хуманитаристика на името на „Акад. Юрдан Трифонов”

На церемония в зала „Катя Попова”, без излишна пищност, в Деня на будителите обявиха тазгодишния носител на наградата за хуманитаристика на името на акад. Юрдан Трифонов. Отличието се връчва за четвърта поредна година от Съюза на учените – клон Плевен и Общината за цялостен принос за духовното, културно и научно развитие на Плевен и Плевенския край, както и за труд със значителен принос в областта на историята, литературата, публицистиката, науката и културата.

Тази година с наградата бе отличен писателят Пелин Пелинов. Специалния плакет връчи кметът проф. д-р Димитър Стойков, който пожела на писателя и на всички присъстващи да продължават започнатото от Паисий Хилендарски и стотиците просветители и будители преди тях.

При връчването на наградата Пелин Пелинов обяви, че предстои да бъде учредена фондация на негово име, която на всеки пет години, на рождения му ден, ще връчва по една награда от 5 000 лв.  за най-добрия български роман. На Плевен му прилича да има национална литературна награда, заяви Пелинов и се обърна към кмета проф. Стойков с апел да се отделя повече внимание и средства за развитието на културата.

Пелин Пелинов е творчески псевдоним на родения през 1936 г. в с. Върбица, Плевенска област, писател и драматург Пенчо Линов. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет и ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. Работил е като юрисконсулт и театрален специалист към Комитета за култура. В продължение на 12 години е драматург в Народния театър “Иван Вазов”. Един от основателите на театър “Сълза и смях”.
Пелин Пелинов е автор на документално-исторически романи: “През пепелищата” (1997) и на пенталогията “Възход и падение” (2002-2011), състояща се от частите “Независима България” (2002), “Напред, на нож!” (2005), “Крушението” (2010), “Под свити знамена” (2010) и “Катастрофата” (2011).
Пелин Пелинов е удостоен с Годишна литературна награда на Съюза на българските писатели за цялостно творчество. Носител на голямата награда на Съюза на българските журналисти “Златно перо”.
Писателят Пелинов е една от трите български номинации за тазгодишната Нобелова награда за литература. Кандидатурата му е предложена официално на Нобеловия комитет от пловдивския литературен критик Марин Кадиев.

Поздравителен адрес към носителя на отличието от името на Дружеството на писателите в Плевен направи неговият председател Лалка Павлова. Преди това председателят на Съюза на учените в България – клон Плевен проф. Атанас Кирилов направи кратък исторически преглед на събитият, довели до обявяването на 1 ноември за Ден на будителите.

Специален поздрав за присъстващите на церемонията направи Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...