Акценти
Начало / Любопитно / Плевенчанката Виолета Атанасова преподава немски по уникалния метод на сугестопедията

Плевенчанката Виолета Атанасова преподава немски по уникалния метод на сугестопедията

vili1

Тя е млада, позитивна, с пленяващи сини очи и покоряваща усмивка. Тя е Виолета Атанасова – плевенчанка, която преподава немски език по метода на сугестопедията в Първия частен център в София. За някои това е методът на бъдещето, за нея – на настоящето, защото нашите деца ежеминутно заявяват своите нови потребности и изисквания. Има късмета и привилегията да бъде лично обучена да преподава немски език от създателя на уникалния метод  – проф. д-р Георги Лозанов, който миналата година си отиде от този свят, но завеща на човечеството огромно духовно богатство, приложено с огромен успех в педагогиката. Както често се случва, големият български учен е признат отдавна зад граница, а методът му – приложен.

vili2

В България става популярен от няколко години, след завръщането си в родината за Международна конференция по сугестопедия, която се провежда на 21-23 юли 2010 г в Сливен. След нея все повече хора – възрастни и деца, искат да се обучават по неговия метод – чрез игра, творчество, изкуство да поглъщат огромни количества информация за кратко време, без умора и домашни. В резултат на метода за 5 седмици обучаемите научават чужд език. Невероятно, но факт!

Първата среща на Виолета Атанасов с немския език и култура е в Немската езикова гимназия в град Ловеч. След това завършва специалност „Начална училищна педагогика с немски език” в СУ „Свети Климент Охридски”. По време на следването си завършва два семестъра в педагогическия факултет в град Брауншвайг, Германия. Една година преподава в начално училище в град Бон, Германия. „Сугестопедията ме върна в България. През 2010-та година имах щастието да бъда обучена от проф. д-р Георги Лозанов и от неговата всеотдайна асистентка Ванина Бодурова в прекрасния град Сливен. За мен сугестопедията е методиката на настоящето, защото нашите деца вече изискват друго отношение”, признава тя. Години преди да се срещне лично с психиатъра, тя е в комуникация с него и с нетърпение чака важния момент в живота си. А до тогава чете и се подготвя. Започва от историческите факти.

vili1

През 60-те години на миналия век проф. Лозанов открива, че чрез силата на внушението човек може да постигне огромни резултати. Независимо, че е прекрасен хипнотизатор, той отрича хипнозата, защото чрез нея се създават отношения на подчинение и зависимост между хипнотизатора и хипнотизирания. Внушението в будно състояние обаче има огромен потенциал и дава възможност на личността да се развива и да изявява различни свои страни. Веднага прилага метода в педагогиката. 70-те години на миналия век той създава Института по сугестология, който се намира на ул. „Будапеща” в София (днес не съществува). В работата се включва и проф. д-р Евелина Гатева – филолог и музикален педагог, която разработва специални учебници.

vili3

Скоро информацията за нововъведението стига до първия в държавата – Тодор Живков. „Навремето Тодор Живков ми беше казал, че ще повярва на методите ми, ако дъщеря му Людмила научи английски за месец, както това правеха другите ми курсисти. И това стана, после Людмила замина за Кембридж, а аз се сдобих с благословията на Живков за работата ми”, споделя в едно свое интервю проф. Лозанов, който лично обучава соцпринцесата. Тя самата подкрепя дейността на Института и съдейства за оборудването му с експериментални  уреди. През 1978 г. са създадени експериментални училища в България, в които се прилага методиката, разказва Виолета Атанасова. Представители на ЮНЕСКО посещават училищата, изследват метода и го признават за най-добрият метод за учене.  Тогава е разработена методиката за преподаване от 1 до 4 клас.

geor

 Проф. д-р Георги Лозанов

В един прекрасен ден през 1980 г. проф. Лозанов е поставен под домашен арест. И така… 10 години. Съпровождат го от дома му до Института и обратно. „До края на живота си проф. Лозанов нямаше отговор на въпроса защо е бил арестуван”, информира Атанасова. Веднага след промените в държавата през 1989 г. ученият и проф. Гатева бягат в Австрия, където продължава тяхната мисия. „Мел Гил пише книга за любовта между двамата учени, която ще излезе в САЩ”, информира още плевенчанката. Българите създават отново експериментални училища, обучават преподаватели и работят неуморно.

В методиката са включени 7-те закона на сугестопедията. В нея присъстват играта, изкуството, красотата, различни картини, класическата музика, както и предкласиката, театралното изкуство и др. Обучаемите си измислят нова самоличност – име, професия, социален статус, народност и т. н. Отделят се от познатата представа за себе си, което сваля собствените им психически бариери, прави ги много възприемчиви. Изключително важна е положителната емоционална среда, която отваря възприятията и дава възможност за усвояване на огромно количество информация за кратко време без умора.

Сугестопедичният езиков курс се състои от 100 учебни часа (по 45 минути), разпределени в 25 дни по 4 учебни часа дневно, с изключение на почивните дни. Работи се по специални сугестопедични учебници и специално разработени допълнителни материали.

vili4

Сугестопедичният цикъл се състои от четири етапа: въведение, активен и пасивен концертен сеанс, разработка и представяне. „Моята методика е валидна и за отношенията с околните. Задължително е да няма натиск, а нежност и разбиране, да имаш право да изразиш това, което носиш, без страх, че някой ще те осъди. Нямаш право да съдиш хората.“, казва проф. д-р Георги Лозанов, а основният закон на сугестопедията е любовта – към себе си, към човека отсреща, към знанието, изкуството и красотата, която откриваме навсякъде около нас.

Заради огромния интерес към метода, сугестопедичните центрова в София вече са няколко. Обучените преподаватели от проф. Лозанов след завръщането му в България обаче са 5 – една от тях е Виолета Атанасова. По думите й приживе психиатърът се е разграничил от методите на внучката си Ина Лозанова, която преподава сугестопедия в Нов български университет и има частен езиков център. „Единствено Фондацията „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева” има право да обучава и сертифицира сугестопедагози”, изтъква волята на учения Виолета Атанасова.

vili

Тя и колегите й искат сугестопедията да бъде съхранявана, обогатяване и разпространявана в чистия й вид. Защото те работят с една наука на любовта, вярата, свободата, щастието и красотата, без да пестят усилия. И изучават дебрите на тази наука и на човешката личност всеки ден. Центрове по класическа сугестопадия ими в градовете Сливен, София, Велико Търново, Варна, Бургас, Казанлък.

Снимки: Личен архив

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...

Един коментар

  1. Стоян Славов

    Много се радвам , че сугестопедията получава все по голяма известност и разпространение в България. Аз имах честта през лятото на 2012 година да завърша курса по метода сугестопедия при Ванина Бодурова и мога да кажа, че това беше едно от най-смислените и полезни неща, които съм правил в живота си, а също така завърших сугестопедичният курс по испански воден от Ирена Младенова тук във Варна в образователен център ,,Материка“…Работя като учител в ОУ ,,Христо Ботев“ с. Николаевка, като училището се намира непосредствено до реставрираната къща на учителя Петър Дънов….засега се опитваме да се борим с незнанието, невежеството, предразсъдъците, закостенялостта и нехилизма в обществото и в образованието и да правим сугестопедичен клас…където да преподаваме по този метод…така,че всяко раздвижване и гласност е от полза …