Акценти
Начало / Любопитно / В Русия на Нова година отварят широко вратите на домовете си, в Испания си разменят подаръци на улицата

В Русия на Нова година отварят широко вратите на домовете си, в Испания си разменят подаръци на улицата

 

Остават броени часове до началото на Новата 2014 година. Празничното настроение вече гони своя пик, за да изригне заедно с фойерверките, когато часовникът отмери последните минути на старата година и удари първият час на Новата.

Празникът за посрещането на Новата година е сред най-старите в света. Първи го правят в древен Вавилон още преди 4 000 години. Римляните първоначално посрещали новата година на 1 април

В  Египет пък празнували Нова година през юли, когато е разливането на река Нил.

Новогодишните тържества на китайците, според техния цикличен каледнар, траят три дни и се честват през февруари. Това обяснява защо се наричат „Празник на пролетта”. От 1949 г. в Китай се използва Григорианският календар, но и сега в някои области продължават да си служат с цикличния.

Според древния японски календар, всяка година преминава под знака на един от всичките 12 зодиакални символа: плъх, бивол, тигър, заек, дракон, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче ипрасе. Новогодишният празник трае от 30 декември до 3 януари и се отбелязва с 108 камбанни удара.

Според индийския календар от 1952 г. новата година започва на 22 март, а високосната – на 21 март.

Разнообразни са и традициите, които всеки един народ има при посрещането на Новата година.

Руснаците, за да приветстват новата година, след дванадесетия удар отварят вратата на дома си. По време на бившия Съветски съюз е прието да се разменят подаръци, най-често шоколадови бонбони.

Италианците носят червено бельо, а на трапезата слагат свински бут и леща, като признак на късмет и богатство през новата година.

Англичаните по традиция не посрещат новата година с шумни празненства, нито пък е прието да се канят гости

Шотландците  ходят на гости дори на хора, които не познават.

Испанците излизат на улицата и си разменят подаръци, когато часът удари 12.

Словаците на трапезата си непременно трябва да имат шаран.

Унгарците задължително трябва да имат на масата чесън и мед.

Португалците закачат над новогодишната маса добре запазен грозд, и докато часовникът отмерва дванадесетте удара, всеки бърза да откъсне и изяде последователно 12 зърна, като в същия момент си намисля желание за всеки един от дванадесетте месеца.

Холандците  поднасят на трапезата топли понички със стафиди.

Японците посрещат новата година рано сутринта на 1 януари с чаша студена вода. А след като отброят обичайните 108 камбанни удара, всеки се изкачва на високо, за да приветства слънцето.

Етиопците си устройват тържества около огромни огньове.

По материали от интернет

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...