Начало / Култура / 26 септември – Европейски ден на езиците

26 септември – Европейски ден на езиците

26 септември е обявен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа и да популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа.

В Европа съществуват около 225 местни езика, което е около 3% от световните езици. Повечето европейски езици са от индоевропейски произход. Броейки само хората, чийто роден език е руският, около 150 милиона говорят руски ежедневно, следван от немския език – ок. 95 мил., турски- ок. 80 мил., английски и френски са с по около 65 милиона говорещи, италиански- 60 милиона, испански – 40 милиона и т.н. Българският език е говорим от около 7 милиона само в България. Що се отнася до изучаването на езиците, английският е на челно място по брой изучаващи го в Европа, следван от немския, френския, италианския, руския и испанския.

Според проучване на Европейския съюз 44% от европейците признават, че не знаят друг език освен своя роден. Въпреки това, 28% имат познания по два чужди езика. Типичният многоезичен европеец е студент или някой с мениджърски пост, или някой, роден в държава, където езикът на родителите му е различен от основния език в държавата.

 

Прочетете също:

Георг Спартански  към младите: Нямате причина да се чувствате непълноценни, ако пишете на български в социалните мрежи

Младите хора да се изразяват на български в социалните мрежи когато са в България, призова ...