Акценти
Начало / Здравеопазване / Днес е Световен ден на контрацепцията

Днес е Световен ден на контрацепцията

26 септември се отбелязва като Световен ден на контрацепцията от 2007 година по инициатива на организации, занимаващи се с репродуктивно здраве. Целта е да се понижи нивото на непланирани бременности, затова се провеждат различни инициативи, имащи отношение към темата.

Първите данни за използване на презерватив са  приблизително 3000 г. преди нашата ера. Както разказва легендата, царят на Крит – Минос, бил много влюбчив и често изневерявал на жена си Пасифая. Огорчената съпруга го проклела, като му приложила силно заклинание и любовниците му започнали да умират след половия акт с него. За да се спаси от наложеното му наказание, той използвал като предпазно средство пикочен мехур от козел. Ако се вярва на легендата, тази случка се приема за рожден ден на презерватива.

Във всеки случай може уверено да се твърди, че презервативите са вече на повече от хиляда години.

От разкопките на археолозите става ясно, че римляните са започнали масово производство на презервативи – раздавали ги на войниците легионери. Но по това време като материал за древните презервативи вече започнали да използват овчи черва.

В качеството на защита от венерически болести презервативът започнал да се използва едва в края на XV – началото на XVI век. Епидемиите от сифилис в цял свят накарали учените да се замислят как да се защитят хората от това страшно заболяване, което още не знаели как да лекуват.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...