Акценти
Начало / Общество / Започнаха масови проверки за употребата на найлонови торбички

Започнаха масови проверки за употребата на найлонови торбички

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен започна масови проверки на обекти в Плевенска и Ловешка област, пускащи на пазара полимерни торбички, съобщават от пресцентъра на инспекцията.

През месец ноември са извършени 10 проверки на търговски обекти, които пускат на пазара полимерни торбички и 9 проверки на дружества, пускащи на пазара опаковани стоки. При проверки на малки търговски обекти на територията на РИОСВ Плевен е установено наличие на торбички – тип „потник“ – с дебелина под 25 микрона. На дружествата са дадени предписания да заплатят продуктовата такса и да изготвят съответната документация.

Проверки в големи търговски вериги са показали, че пусканите от тях на пазара полимерни торбички са приведени в съответствие с изискванията на ПМС 239/01.10.2012 г.

Полиетиленовите торбички за продължителна употреба не се облагат с продуктова такса. Това са торбите с размер над 39/49 сантиметра и с дебелина над 25 микрона, за многократна употреба или отговарящи на стандарт ЕN 13432 . Не се заплаща такса и за полимерни торбички без дръжки (пликове), които служат за първична опаковка и се предлагат на клиента в мястото на продажба със стоката.

За крайните разпространители – магазините и търговските вериги, които си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена продуктова такса,  законът предвижда глоба от 3 000 до 10 000 лева, припомнят от РИОСВ.

Целта е да се намали потреблението на този вид торбички и да се стимулира използването на биоразградими или торби за многократна употреба. Това ще намали в значителна степен замърсяването на околната среда с този вид отпадък.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...