Акценти
Начало / Икономика / Български проект се класира трети в първия Конгрес за млади фермери

Български проект се класира трети в първия Конгрес за млади фермери

На 6 декември в Европейският парламент в Брюксел се проведе първият Европейски конгрес на младите фермери, организиран от Групата на ЕНП в Европейския парламент. На конгреса бяха представени кандидатурите на Чехия, Германия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Гърция, Латвия, Люксембург, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Ирландия, Литва и България.

България се нареди сред лауреатите с проекта на Ирина Христова от Габрово в категорията за най-устойчив проект. Нейната проектна разработка в областта на птицепроизводството впечатли журито и така младите фермери от България достойно защитиха мястото на страната в Европа и Общата селскостопанска политика.

Като посланик на българските млади фермери, българският евродепутат Мария Габриел обърна внимание на регионите, които фермерите представляват, подчертавайки един от сериозните проблеми – младите земеделци са принудени да напускат селските райони заради липсата на услуги и перспективи за развитие.

„В кандидатурите на България ясно си проличава, че фермерите са иновативни за регионите, в които живеят. Те успяват да се преборят със спецификите на своите райони и да превърнат фермите си в модели на развитие“, изтъкна българският евродепутат.

Тя изтъкна и друга основна характеристика на българските кандидатури –  екологичната насоченост на проектите.

Приветствени слова направиха председателят на Групата на ЕНП Жозеф Дол, координаторът на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони Алберт Дес и домакините на събитието Естер Херанц Гарсия и Нуно Мело.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...